foto: Aigars Prūsis
Lietuvā aizliedz pelnīt ar savvaļas dzīvniekiem
Tīģeris Klaipēdas "Minizoo" – atbilstīgi nosaukumam lielajam kaķim atvēlēta minimāla platība…
Mūsu mīluļi
2023. gada 13. novembris, 05:34

Lietuvā aizliedz pelnīt ar savvaļas dzīvniekiem

Kas Jauns Avīze

Lietuvā no novembra ir spēkā aizliegums komerciālos nolūkos izrādīt savvaļas dzīvniekus.

Tagad savvaļas zīdītājus, putnus, rāpuļus un abiniekus drīkst izstādīt tikai zinātniskiem un izglītojošiem mērķiem bez nolūka gūt ienākumus un ja dzīvnieki neveic nekādus trikus, norāda Vides ministrija.

Noteikumos iekļauts arī atļauto dzīvnieku saraksts – nebrīvē drīkst izstādīt un audzēt peles, kāmjus, šinšillas, bizonus, stirnas, briežus un muflonus, kopumā 30 sugas. Citu zīdītāju sugu turēšana nebrīvē aizliegta, ja vien dzīvnieki nav likumīgi iegūti līdz 2024. gada 1. aprīlim. Dažas sugas – parasto Āfrikas susuru, pundurvāveri, četrpirkstu ezi, Patagonijas maru – drīkstēs audzēt tikai līdz 2025. gada 1. septembrim.

Noteiktas minimālās prasības zīdītāju turēšanai nebrīvē. Piemēram, ja tur vienu vai divus zaķus vai trušus, āra platībai jābūt 20 kvadrātmetriem, vienam līdz diviem melnajiem vai brūnajiem lāčiem – 900 kvadrātmetru. Mainīts arī minimālais telpu lielums dažām rāpuļu sugām, un aizliegts turēt putnus piesietus.

Noteikta arī maksimālā meža zemes platība, ko atļauts iežogot, turot nebrīvē savvaļas dzīvniekus, piemēram, briežu dārzos. Vienai stirnai vai dambriedim atļauts iežogot 0,5 hektāru lielu platību, par katru papildu turēto dzīvnieku vēl 0,15 līdz 0,3 hektārus.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem nevarēs darboties, piemēram, privātais minizoodārzs Klaipēdā, par ko "Kas Jauns Avīze" rakstīja jau pirms vairākiem gadiem.

“Dzīvnieku koncentrācijas nometne,” šādi redzēto raksturoja liepājnieks Aigars Prūsis. No sava ceļojuma viņš atveda bildes ar noskumušiem, netīrībā mītošiem dzīvniekiem. Šā zoodārza apmeklējums ģimenei izmaksāja aptuveni 25 eiro.

Apmeklētāji varēja nopirkt tukšu lielās majonēzes spaini, kas piebērts ar maizes gabaliem, ko bija atļauts brīvi mest visu dzīvnieku būros. “Zoodārza teritorija vairāk atgādina industriālu teritoriju – faktiski nav krūmu vai koku. Līdz ar to karstā saulē dzīvnieki laiku pavada bez mazākās ēnas,” redzētajā dalījās Prūsis. Lietuvas Pārtikas un veterinārais dienests atzina, ka tīģeru, pumu un vilku mitekļos ir neadekvāti apstākļi, no krātiņiem nav iztīrīti mēsli.

Nav skaidrs, kas notiks ar daudzu Latvijas ceļotāju iecienīto Klaipēdas delfināriju, ja vien tā vadībai neizdosies pierādīt, ka ienākumu nav un tas darbojas izglītības nolūkā. Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem delfīnus un roņus nedrīkst izmantot triku rādīšanai.