Kas jādara, lai nākamgad dārzā kaitnieku būtu mazāk?
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā
2023. gada 10. novembrī, 06:02

Kas jādara, lai nākamgad dārzā kaitnieku būtu mazāk?

"100 Labi Padomi"

Lai nākamgad dārzā būtu mazāk kaitnieku, rudenī jāveic daži svarīgi darbi, kas krietni pabojās nejaucēnu dzīvi un samazinās tiem veiksmīgas pārziemošanas iespējas.

Prom visu lieko! 

Raža un rudens vēji mēdz aplauzt un ielauzt koku un krūmu zarus. Nozāģē aplūzušos, ar brūču krēmu apstrādā gan zāģējuma, gan lūzuma vietas, lai ierobežotu dažādu sēnīšu slimību pārziemošanu un izplatīšanos nākamajā pavasarī.

Daudzas puves un citas nejaucības labi pārziemo mumificētajos augļos un sapuvušajās dārzeņu atliekās, tāpēc visu salasi un sadedzini. Šādi izvairīsies arī no grauzējiem, kas, meklējot iztiku, vispirms mielosies ar brīvi pieejamo pārtiku, bet pēc tam meklēs ik sīkāko spraugu, lai piekļūtu ziemas krājumiem pagrabā. Vieta ugunskurā ir arī ogu krūmu lapām, īpaši tādu, kuros novērotas slimību vai kaitēkļu pazīmes.  

Dārzam nav jābūt sterilam

Dabā ir ne tikai sliktais, bet arī noderīgais, tāpēc rīkojies atbildīgi un neiznīcini pārziemošanas vietas noderīgajiem dārza iemītniekiem. Ja dārzā ir sagrābta liela kritušo lapu kaudze, neaiztiec to līdz pavasarim, jo, iespējams, tajā uz ziemas miegu iekārtojusies ežu ģimene. Tāpat atstāj kādu neskartu stūrīti, kur zem sausām koku lapām, mizām, dēļiem, akmeņiem var ziemot derīgie kukaiņi. Necentieties visu padarīt sterilu, jo tad dārzs vairs nebūs dzīvs no bioloģiskās daudzveidības viedokļa.

Svarīgi! 

Izvairies no nežēlīgu ķīmisko līdzekļu lietošanas, lai iznīdētu visus iespējamos kaitniekus, jo tā iznīcināsi arī noderīgos kukaiņus un dzīvniekus.