Svarīga foto galerija ar kaķiem

Zinātnieki pētījumos atklājuši, ka kaķiem ir vairāki simti sejas izteiksmju, kas liek secināt, ka tie nav tik savrupi, kā tika ...

gallery icon
Mūsu mīluļi
2023. gada 1. novembris, 15:31

FOTO: zinātnieki nonāk pie pārsteidzoša secinājuma - kaķiem ir gandrīz 300 sejas izteiksmju

Jauns.lv

Zinātnieki pētījumos atklājuši, ka kaķiem ir vairāki simti sejas izteiksmju, kas liek secināt, ka tie nav tik savrupi, kā tika uzskatīts iepriekš, vēsta livescience.com. Turklāt kaķi netur sveci zem pūra un savas grimases un sejas izteiksmes izmanto saziņai.

Pētnieki novēroja 50 kaķu koloniju, kas dzīvoja kaķu kafejnīcā Losandželosā. Gada laikā pētnieki reģistrēja kopumā 276 atšķirīgas sejas izteiksmes, ko tie izmantoja. Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts 18. oktobrī žurnālā “Behavioral Processes”, kaķu sejas bija no rotaļīgas līdz agresīvām.

Šis ir viens no pirmajiem pētījumiem, kas dziļi iedziļinās kaķu saziņas veidos, kas pārsniedz acīmredzamo murrāšanu un ņaudēšanu.

Suņu, šimpanžu un cilvēku sejas izteiksmes ir labi pētītas, atklājot, ka cilvēkiem ir 44 sejas izteiksmes, suņiem – 27 un šimpanzēm – 357, teikts paziņojumā .

Taču bija maz pētījumu par kaķu grimasēm.

"Literatūrā ir tik maz informācijas par šo tēmu, un daudzi pētījumi koncentrējas tikai uz saikni starp kaķiem un cilvēkiem 10 000 pieradināšanas gadu laikā," “Live Science” stāsta pētījuma līdzautore Britanija Florkeviča, psiholoģijas docente Lionas koledžā Arkanzasā, "kaķu kafejnīcā mēs varējām dokumentēt spontānu mijiedarbību starp kaķiem un reģistrēt viņu sejas izteiksmes."

Saskaņā ar pētījumu, katra atsevišķa izteiksme apvienoja aptuveni četras no 26 unikālām sejas kustībām, tostarp atdalītas lūpas, paplašinātas vai savilktas zīlītes, mirkšķināšanu, krokas mutes kaktiņus, deguna laizīšanu un dažādas ausu pozīcijas.

Vienā mijiedarbības reizē pētnieki pamanīja, ka pāris kaķēni ātri vien no rotaļīgiem kļuva konfrontējoši, viens pēkšņi notupās un, pirms aizbēgt, šņāca uz saviem brāļiem un māsām.

"Bija pārsteidzoši redzēt viņus izspēlējam spēļu cīņas, līdz tas viss pārauga agresīvā sadursmē," sacīja Florkeviča, "var redzēt izmaiņas viņu sejas izteiksmēs. Sākumā viena kaķa acis bija vairāk atslābinātas, un viņa ausis un ūsas tika virzītas uz priekšu, kustība, lai tuvotos otram kaķim. Bet tad viss kļuva agresīvs."

Pārskatot savus ierakstus, pētnieki secināja, ka kaķu izteiksmes vairāk bija draudzīgas (45%) nekā agresīvas (37%). Vēl 18% bija neskaidras vai ietilpa abās kategorijās, liecina pētījums.

Pētnieki arī atklāja, ka daudzas grimases, ieskaitot to, ko pētnieki dēvē par "parastu rotaļu seju", bija līdzīgas vairākām sugām, tostarp cilvēkiem, suņiem. un pērtiķiem.