Retai Eiropas vabolei draud iznīcība — tās nosaukuma dēļ
Slovēnijas alās dzīvojošā Anophthalmus hitleri (foto: portāls "STAscience")
Viena Vide Visiem
2023. gada 4. oktobris, 08:08

Retai Eiropas vabolei draud iznīcība — tās nosaukuma dēļ

Jauns.lv

Reta vaboļu sugai, kas atrodama tikai noteiktās alās Slovēnijā, draud izmiršana. Lai cik tas paradoksāli nebūtu, vaboļu lielākais ienaidnieks nav civilizācija, plēsoņas vai slimības — nē, tas ir šo kukaiņu nosaukums. Lieta tāda, ka viņas nosauktas nacistiskās Vācijas fīrera Ādolfa Hitlera vārdā, un tādējādi kļuvušas par kolekcionāru upuri.

Šīs aklās vaboles, kas dzīvo tikai dažās Saviņas upes ielejas alās, 1933. gadā atklāja austriešu inženieris un entomologs-amatieris Oskars Šeibls, kurš tās nosauca Austrijā dzimušā nacistu kanclera vārdā — Anophthalmus hitleri. Pēdējā laikā radušās bažas šo kukaiņu izdzīvošanu, jo tās kļuva par neonacistu kulta objektu. Zinātnieki šausmināti, ka Hitlera fanu dēļ šīs vaboles ir praktiski izzudušas.

Speciālisti norāda, ka vaboles ir ļoti populāras melnajā tirgū, kur par vienu eksemplāru maksā līdz pat apmēram 1400 eiro, tādējādi vaboļu medniekus nekas neattur. “Šīs radības burtiski medī, un kolekcionāri ielaužas vaboļu dabīgajā dzīves vidē, lai tās sagrābtu,” sacīja Minhenā bāzētās Valsts zooloģiskās kolekcijas vaboļu eksperts Martins Bērs. Šī Vācijas Bavārijas pavalsts organizācijai ir viena no pasaulē lielākajām dabas vēstures kolekcijām, taču gandrīz visi “Hitlera vaboles” eksemplāri ir nozagti. Eksperti izsakās, ka ne jau visos gadījumos vainojami neonacisti, bet drīzāk vieglas peļņas cienītāji, kuri cer labi nopelnīt izdevīgajā nacistu piemiņas lietu tirgū, kur gredzeni ar SS zīmi var maksāt vairākus simtus eiro, bet Hitlera autogrāfs — pat tūkstošus, vēsta laikraksts “Independent”.

Slovēņu biologi aicina slēgt visas “Hitlera vaboļu” apdzīvotās alas, lai liegtu pieeju kolekcionāru bariem. Kā alternatīvs kukaiņu glābšanas pasākums tiek minēta viņu pārdēvēšana, lai mazinātu to pievilcību neonacistu acīs.

Kaut gan “Hitlera vaboles” Slovēnijā ir aizsargātas un to vākšana ir aizliegta, kolekcionāriem nav tālu jāiet līdz Itālijas robežai, lai izvairītos no sankcijām.

Ja Anophthalmus hitleri tomēr neizdosies izglābt, tas nozīmēs, ka izzudusi vienīgā dzīvā radība, kas nosaukta nacistu fīrera vārdā. Cits 1934. gadā viņa vārdā nosauktais eksemplārs — karbona periodā dzīvojušais Rochlingia hitleri — jau tobrīd bija sen izmiris.

Pēc Otrā pasaules kara beigām un nacistiskās Vācijas sakāves daudzas reizes aktivizējās debates par slovēņu vaboļu pārdēvēšanu. Nesen Londonas Linneja biedrības žurnālā “Zoological Journal of the Linnean Society” 26 zinātnieki aicināja saglabāt dzīvās dabas pārstāvjiem jau piešķirtos nosaukumus, pretējā gadījumā, mainoties politiskajām, kultūras un citām vēsmām un pakļaujoties sabiedrības spiedienam, zinātnieki radīs haosu, jo “vairāki simti tūkstošu pieņemto zinātnisko nosaukumu potenciāli var tikt apstrīdēti”.

Hypopta mussolinii (foto: Wikipedia)

Kā piemērus zinātnieki minēja par godu fašistiskās Itālijas dučem Benito Musolini nosaukto Lībijā atklāto tauriņu Hypopta mussolinii vai britu politiķa, botāniķa un aktīva verdzības aizstāvja Džordža Hiberta vārdā nosaukto augu ģinti Hibbertia, kurā ietilpst apmēram 400 sugu, kuras aug galvenokārt Austrālijā. Citu problemātisko nosaukumu skaitā ietilpst tādi, kas speciāli piešķirti paņirgšanās nolūkā, piemēram, bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa vārdā 2017. gadā nosauktā kode ar sīkiem dzimumorgāniem Neopalpa donaldtrumpi.

Neopalpa donaldtrump (foto: Wikipedia)

Šā gada janvārī Starptautiskā zooloģijas nomenklatūras komisija (ICZN), kas regulē dzīvnieku zinātnisko nosaukumu pareizu lietošanu, paziņoja, ka neapsvērs to dzīvnieku nosaukumu maiņu, kurus daudzi pētnieki uzskata par aizvainojošiem. “Ja šie nosaukumi nav stabili, var radīt milzīgu sajukumu,” paziņoja Portu universitāte biologs, ICZN komisārs Luišs Seriako. Dzīvnieku nosaukumu maiņa sabiedrības spiediena rezultātā pazudinātu galveno nomenklatūras mērķi — stabilitāti, jo šādā gadījumā zinātnieki vienai un tai pašai sugai izmantotu vairākus nosaukumus.

Taču 23. augustā šajā pašā žurnālā tika publicēti vairāki raksti, kritizējot šādu lēmumu, neņemot vērā sabiedrības viedokli un to nodēvējot par tradīcijas virsroku pār ētiku. Autori uzskata, ka “pilnībā jāiznīdē to cilvēku piemiņa, kuri izraisījuši neizmērojamas cilvēku ciešanas”.