foto: Shutterstock
Kā iztīrīt tauku traipus no apģērba, ja uzreiz nav pieejams ūdens un mazgāšanas līdzeklis?
Noderīgi ikdienā
2023. gada 18. septembris, 06:11

Kā iztīrīt tauku traipus no apģērba, ja uzreiz nav pieejams ūdens un mazgāšanas līdzeklis?

"100 Labi Padomi"

Ja uz apģērba vai galdauta uzkritis kaut kas taukains, nepieciešama ātra rīcība, lai tauki nepaspēj iesūkties audumā. Pirmais solis – ar papīra mutautiņu, tualetes papīru vai papīra dvieli tauku plankumu izsusini pēc iespējas sausāku. Otrais solis – tīri atbilstīgi audumam un situācijai.

Ja audums nav smalks un neprasa īpašu apiešanos, piemēram, kokvilna

Notraipīto vietu samērcē siltā ūdenī un uz traipa uzlej šķidro mazgāšanas līdzekli. Jo karstāks ūdens, jo labāk tas iedarbojas. Protams, ņem vērā norādes par pieļaujamo mazgāšanas temperatūru. Traipa vietu ar pirkstiem mīci, nevis berz. Pēc tam izskalo ar tīru ūdeni. Liec veļasmašīnā un izmazgā viskarstākajā pieļaujamajā temperatūrā.

Ja tauku traipi jāiztīra no zīda vai vilnas auduma

Abpus audumam uz traipa vietas uzliec pa dzēšlapai (vai izmanto citu smalkporainu papīru). Noregulē gludeklim zemākās karstuma režīmu un gludini – tauki iesūksies papīrā. Ja nepieciešams, pabīdi dzēšlapu uz priekšu, lai uz traipa ir tīra vieta, un gludini vēlreiz. Atkārto tik ilgi, līdz dzēšlapa ir uzsūkusi taukus no auduma. Izmazgā veļasmašīnā vai ar rokām – atbilstīgi audumam.

Ja uzreiz nav pieejams ūdens ar mazgāšanas līdzeklis

Tauku traipu tīrīšanai der arī cepampulveris, pūderis zīdaiņu ādas kopšanai, sasmalcināts krīts vai kartupeļu ciete. Traipu bagātīgi apkaisi ar pulveri un ar suku iestrādā audumā vai arī iemīci (bet nerīvē!). Atstāj, lai kādu brīdi iedarbojas, – līdz tauki iesūcas. Pēc tam iztīri ar mīkstu suku vai sausu švammīti. Ja vajag, atkārto vēlreiz. Pēc tam izmazgā veļasmašīnā vai ar rokām.