foto: Shutterstock
Sēņotāju kļūdas, kas var beigties ar nāvi. Pieredzē dalās "Bezvests.lv" vadītājs
Noderīgi ikdienā
2023. gada 11. septembris, 16:37

Sēņotāju kļūdas, kas var beigties ar nāvi. Pieredzē dalās "Bezvests.lv" vadītājs

Jauns.lv

Rudens sākums ir aktīvākais periods sēņotājiem. Diemžēl, pat pārzinot mežu, ne visiem izdodas no tā tikt ārā. Liepājā aizvadītā mēneša laikā divi sēņotāji diemžēl neatrada ceļu uz mājām un tika atrasti bez dzīvības pazīmēm.

Ja esi apmaldījies mežā, galvenais ir nekrist panikā, bet apstāties, apkopot domas un zvanīt glābējiem pa tālruni 112, raidījumā "Jauna diena" ieteica "bezvests.lv" organizācijas dibinātājs un vadītājs Aleksandrs Faminskis.

"Ja cilvēks ieiet, kā viņš pats uzskata, "uz īsu brīdi" mežā, tad viņam jāapzinās, ka šīs 5-10 minūtes var izvērsties par 5-7 stundām," sacīja Faminskis. 

Pirms došanās sēņu "medībās" Faminskis iesaka paņemt līdzi elementāras lietas: ūdens pudeli, kompasu un... svilpi. Tajā pašā laikā mobilo tālruņu esamība, kā saka Faminskis, nav panaceja pret apmaldīšanos mežā, vēsta "Lsm.rus". 

Faminskis paskaidro, ka nereti cilvēki mežā dodas ar teju vai tukšu telefona akumulatoru, jo domā, ka ieskries mežā vien uz īsu brīdi. Vislabākie, pēc viņa domām, ir podziņu telefoni, jo to akumulatora darbības laiks ir krietni ilgāks. Tas parādījies arī praksē, jo visbiežāk pazudušie atrasti tieši pateicoties šāda tipa mobilajiem telefoniem. 

Faminskis sēņotāju sarakstā iesaka iekļaut arī lietusmēteli un sērkociņus. "Cilvēks, samirkstot lietū, ļoti ātri zaudē siltumu. Ja cilvēks ir apmaldījies, viņš daudz staigā un zaudē spēku. Sākas panika – un tas ir visbīstamākais. Kādu padomu es ieteiktu kādam, kurš ir apmaldījies? Apstājies, apsēdies, atpūties, savāc domas. Mēs nedzīvojam uz vientuļas salas - jūs noteikti tiksiet izglābti. Zvaniet 112 un sakiet, ka esat apmaldījies. Taupiet tālruņa akumulatoru. Ja ir auksts, novietojiet tālruni tuvu ķermenim un gaidiet palīdzību. Glābšanas tehnoloģija jau sen ir izstrādāta," teic Faminskis. 

Savukārt "Mēness aptiekas" farmaceite Ērika Pētersone atgādina piecus svarīgus noteikumus, dodoties sēņot: 

  • Uz mežu velciet atbilstošus apavus un apģērbu, kam šajā gadalaikā, jo īpaši, ja diena ir karsta, jābūt vieglam un ērtam, vēlams gaišam, lai uz tā var redzēt ērces. Ja prognoze norāda uz iespējamu lietu, būtu labi paņemt arī vieglu lietusmēteli. 
  • Ņemiet līdzi dzeramo ūdeni! Padzerties vienmēr ir svarīgi, jo īpaši, ja laiks ir tveicīgs.
  • Iemetiet kabatā kādu kalorijām bagātu našķi, piemēram, riekstus vai žāvētu augļu batoniņu, lai remdētu izsalkumu un atgūtu enerģiju, ja sēņošana ievelkas. 
  • Pirms došanās uz mežu noteikti uzlādējiet telefonu un brīdiniet ģimeni, kādu tuvu cilvēku vai kaimiņu, kurp dodaties. Dažkārt aizrautīgam sēņotājam vai vecākam cilvēkam gadās aizmaldīties. Svarīgi, lai tad var piezvanīt glābējiem pa tālruni 112.
  • Visbeidzot – pirms sēņošanas nenāk par ļaunu atsvaidzināt zināšanas par ēdamām un indīgam sēnēm. Lieti var noderēt arī mobilais tālrunis, kurā var meklēt informāciju un pārliecināties, vai atrastā meža skaistule ir lietojama uzturā. 

Tēmas