Noderīgi ikdienā
2023. gada 29. augusts, 11:04

Video: Botāniskajā dārzā koncerts – zied dālijas

Jauns.lv

Augustā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā krāšņi sākušas ziedēt rudens dārza karalienes dālijas, kas savvaļā sastopamas Centrālamerikas kalnos un spēj sasniegt pat sešu metru augstumu.

Botāniskā dārza dāliju speciāliste Inese Mellaceteic, ka ik gadu dāliju ziedēšanu gaida kā skaistu koncertu. "Dāliju selekcija ir ļoti interesanta tādēļ, ka rezultātu var redzēt jau nākamajā gadā." Un ne velti, jo, pateicoties bitēm un citiem kukaiņiem, kas apputeksnē dālijas, nekad nevar zināt, kādas tās uzziedēs. Tāpēc Botāniskā dārza darbinieki katru gadu gaida ar lielu interesi. Inese Mellace atklāj, ka pati ir autore 15 dažādām šķirnēm, bet to nosaukumi saistīti ar viņas dzīvi ārpus dārza. Pateicoties mazbērniem, radusies "Cukurvate", bet cita šķirne nosaukta par godu folkloras kopai, kurā darbojas speciāliste – tā saucas "Budēļi".

Botāniskajā dārzā koncerts – zied dālijas

Augustā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā krāšņi sākušas ziedēt rudens dārza karalienes dālijas, kas savvaļā sastopamas Centrālamerikas kalnos un spēj sasniegt ...

gallery icon

Savvaļā dālijas sastopamas Centrālamerikā, kur kalnu apvidos aug aptuveni 35 sugas. Tāsir kā savvaļas lakstaugi, un dažassasniedzpatsešu metru augstumu.

Noskaties video, uzzini par slavenāko Latvijas selekcionāru un atklāj interesantus faktus par dārzu spožāko rotu rudenī.