foto: Shutterstock
Japānas grimonis jeb kizils – krāšņumaugs ar pievienoto vērtību
Japānas grimonim patiks augt labi izgaismotā, saulainā vietā, taču tas neprotestēs arī pret pusēnu. Vietai gan jābūt pasargātai no vējiem.
Noderīgi ikdienā
2023. gada 23. jūlijs, 16:14

Japānas grimonis jeb kizils – krāšņumaugs ar pievienoto vērtību

"100 Labi Padomi"

Japānas grimonis (Cornus kousa), pazīstams arī kā kizils, ir neliels lapu koks vai krūms ar noapaļotu vainagu, kas no maija līdz jūnijam bagātīgi zied ar lieliem, gaišiem ziediem. Rudenī tā rota ir lapas, kas iekrāsojas spilgti sarkanas. Skaistajam augam ir arī pievienotā vērtība – tā augļi ir ēdami; to konsistence nedaudz atgādina zemenes.

Īsais kurss kopšanā

Japānas grimonis ir izturīgs un vienkārši audzējams. Tas ideāli adaptējas mūsu klimatā un bez piesegšanas teicami iztur salu līdz pat -29 grādiem.

foto: Shutterstock
Japānas grimoņa augļi ir skābeni, tos izmanto dažu alkoholisko dzērienu aromatizācijai vai džemu un uzlējumu pagatavošanai.

Japānas grimonim patiks augt labi izgaismotā, saulainā vietā, taču tas neprotestēs arī pret pusēnu. Vietai gan jābūt pasargātai no vējiem. Krāšņo augu stādi līdz salam labi sastrādātā augsnē, kurai pievienoti satrūdējuši kūtsmēsli. Stādāmajai bedrei jābūt divreiz platākai un dziļākai par sakņu kamolu. Ja plāno grimoni audzēt lielā podā vai toverī, sagatavo tam ļoti auglīgu augsni, tomēr vislabāk tas jutīsies, ja augot saknes netiks ierobežotas.

foto: Shutterstock

Grimonim patīk irdena, pH neitrāla augsne ar labu ūdens caurlaidību. Pārlieku mitrā augsnē saknes var sākt pūt vai var attīstīties sēnīšu infekcijas, kas var izraisīt lapu plankumainību. Katru gadu martā augsni ap krūmu uzirdini un mēslo ar satrūdējušiem kūtsmēsliem. Organiskā mēslojuma vietā var izmantot minerālmēslojumu ar sabalansētu slāpekļa, fosfora un kālija saturu. Pavasarī un vasarā krūmu bieži laisti, lai veicinātu bagātīgu ziedēšanu un labu augļu ražu. Augsnei jābūt mitrai, bet ne pārlaistītai Japānas grimoni pavairo ar zaru noliektņiem, pierokot tos pie zemes. Pēc apsakņošanās noliektnis jāpārstāda.

Japānas grimonim nav nepieciešama speciāla apgriešana, ja vien tas nesaaug nesamērīgi vai netiek audzēts kā dzīvžogs. Pirms veģetācijas sākuma tikai jāizgriež sausie un bojātie zari.

foto: Shutterstock

Populārākās šķirnes

‘Ķīniešu Meitene’. Skaists krūms ar tumši zaļu lapojumu, kas rudenī maina krāsu uz maigi sārtu. Zied vēlā pavasarī ar ziediem, kas atgādina baltus taureņus. Augļi lieli un sarkani.

‘Jasmīns’. Izaug 4 m augsts, pavasarī un vasarā priecē ar ovālām zaļām lapām, kas rudenī krāsojas sarkanas. Zied maija beigās. Augļi bagāti ar C vitamīnu.

‘Milky Way’. Paliels krūms, zied vasaras otrajā pusē. Ziedi sākumā ir gaiši zaļi, tad paliek lielāki un iekrāsojas sniegbalti, pirms pārziedēšanas iegūst rozā toni. Rudenī mazās pogas ziedu viducī kļūst par sarkanām ogām. Tās gan ir ļoti sīvas un nav garšīgas. 

foto: Shutterstock

Interesanti

Japānas grimoņa augļi ir skābeni, tos izmanto dažu alkoholisko dzērienu aromatizācijai vai džemu un uzlējumu pagatavošanai. Auga miza satur miecvielas, cukuru un ābolskābi, bet augļiem piemīt pretcaurejas un temperatūru pazeminošas īpašības. Koksne ir ļoti cieta un spīdīga.