foto: Shutterstock
Kā izvēlēties pareizo spilvenu, lai justos labi izgulējies
Ja no rīta moka galvassāpes vai jūtams sasprindzinājums plecu zonā, spilvens ir jāmaina.
Noderīgi ikdienā
2023. gada 18. jūlijs, 12:53

Kā izvēlēties pareizo spilvenu, lai justos labi izgulējies

"100 Labi Padomi"

Lai gulētu saldā miegā, vajag labu spilvenu, jo uz nepiemērota spilvena tu grozīsies, nevarēsi atrast ērtāko pozu un no rīta nemaz nejutīsies izgulējies. 

Kādu spilvena pildījumu izvēlēties?

Dūnas un spalvas. Jo vairāk dūnu, jo mīkstāks un gaisīgāks spilvens, savukārt, pateicoties spalvām, tas iegūst stingrību. Spilvens ar šādu pildījumu ātri atgūst formu un labi saglabā siltumu. Tomēr ir arī trūkumi – tajā mēdz iemitināties putekļu ērcītes, tāpēc alerģiskiem cilvēkiem šāds spilvens nav īsti piemērots. Dūnu un spalvu spilvens nav ilgmūžīgs, labi kalpos aptuveni divus gadus.  

Bambuss. Šo spilvenu sastāvā izmanto īpašu šķiedru, kas ir mīksta, viegla, atsperīga un dabiska. Bambusa spilveni ir ekoloģiski, ilgi kalpo, un tajos neieperinās putekļu ērcītes.   

Vilna. Spilveni, kas pildīti ar kamieļu vai aitu vilnu, ir atsperīgi, mīksti, labi uztur siltumu. Tiesa, tie nav ilgmūžīgi, jo ar laiku vilna saveļas kamolos, turklāt šāds pildījums patīk putekļu ērcītēm un kodēm.

Kokvilna. Antialerģiski, mīksti un gaisa caurlaidīgi ir kokvilnas spilveni. Tiem gan ir arī trūkumi – ātri deformējas, nepietiekami balsta kaklu, bieži jāmaina.

Zīds. Lielisks materiāls spilvenam – antialerģisks, viegls, labi saglabā formu, mīksts, bet vienlaikus arī atsperīgs.  Maksās gan šāds spilvens krietni dārgāk.

Latekss. Šo materiālu parasti izmanto ortopēdiskajos un anatomiskajos spilvenos. Lateksa spilveni ir stingri, cieti un lieliski balsta kaklu.

Sintepons.  Elastīgi, viegli, mīksti, antialerģiski un viegli kopjami ir sintepona spilveni, bet tie nav ilgmūžīgi un var būt pat pārāk mīksti.  

Griķu sēnalas. Ar griķu sēnalām pildīti spilveni ir dabīgi, cieti, ilgmūžīgi, labi balsta kaklu.  Kustoties sēnalas čaukst, un tas gulētājam, iespējams, traucēs.  

Putas ar atmiņas efektu. Mūsdienīgs mākslīgais materiāls, ko izmanto anatomiskajos spilvenos. Mīkstāks par lateksu, tomēr pietiekami stingrs. Šāds spilvens ir gluds, atkārto kakla un galvas kontūras, bet tas slikti laiž cauri gaisu

Gulēšanas pozai atbilstošs spilvens

Uz vēdera. Ja dod priekšroku gulēšanai uz vēdera, spilvenam nav jābūt cietam un augstam. Izvēlies mīkstāku, lai galva, kas jau tāpat pagriezta uz sāniem, neatgāztos arī atpakaļ. Labākais augstums 6–8 cm.

Uz sāniem. Šajā pozā guļot, vispareizāk ir izvēlēties stingru spilvenu, kas labi atbalsta kaklu un kura augstums ir vienāds ar pleca platumu; parasti tie ir 10–14 cm.

Uz muguras. Guli tā, lai spilvens neatrastos zem pleciem, un izvēlies 8–10 cm augstu, stingru galvas paliktni.

Ja poza pastāvīgi mainās. Ja noteiktas gulēšanas pozas nav, labāk izvēlēties spilvenu, kas sastāv gan no cietām, gan mīkstām sekcijām, vai arī tādu, kuram viena mala ir augstāka. Derēs arī spilveni, kas nav pārāk cieši pildīti, piemēram, ar griķu sēnalām vai spalvām.

Kad jāmaina spilvens?

* Ja no rīta moka galvassāpes vai jūtams sasprindzinājums plecu zonā.

* Ja pildījums ir savēlies kamolos, visu laiku ir vēlme to uzbužināt.

* Ja, pārlokot spilvenu uz pusēm, tas pēc tam neiztaisnojas.