foto: Zane Bitere/LETA
Drīzumā gaidāmas pirmās Latvijas zemenes
Zemenes.
Noderīgi ikdienā
2023. gada 9. jūnijs, 05:43

Drīzumā gaidāmas pirmās Latvijas zemenes

Jauns.lv

Pirmās atklātos laukos audzētās Latvijas zemenes parādīsies pārdošanā tuvākajā laikā.

Talsu novada Ārlavas pagasta zemeņu audzētavas “Dainas” īpašniece Dina Jansone stāsta, ka tuneļos audzētās zemenes nopērkamas jau no maija vidus, bet laukos audzētās tirdzniecībā varētu būt jau tagad.

Salīdzinot ar pērno gadu, pašizmaksa nav palielinājusies, minerālmēsli ir pat mazliet lētāki. Vienīgais, kas patlaban var ietekmēt zemeņu pašizmaksu, ir elektrības cenas, jo lauki ir sausi un tos katru dienu nepieciešams laistīt. Laika apstākļi uz tuneļos audzētajām zemenēm būtisku ietekmi neatstāja, un, kaut gan atklātajos laukos daļa nosala, raža būs.

Darbaspēku zemeņu lasīšanai sameklēt nav problēmu, ir arī strādnieki, kas strādājuši kopš pašiem pirmsākumiem. Pieprasījums ir pietiekams, daļa pircēju gatavi maksāt lielāku cenu par tuneļos audzētajām zemenēm, salīdzinot ar lauka ogām, kas pārdošanā nonāk vēlāk.

Mālpils pagasta SIA “Mālpils ZemeNes” pārstāvis Andris Apsītis teic, ka pirmās lauka zemenes piedāvās jūnija vidū. Apmēram puse ziedu agrajām šķirnēm gan apsala, bet vēlākām šķirnēm sals nav traucējis.

Minerālmēslu un stādu cenas saglabājušās pērnā gada līmenī, bet zemeņu cenu noteiks tirgus situācija un importēto ogu īpatsvars, nevis ražas apjoms. Šai saimniecībai ar katru gadu grūtāk ir atrast darbarokas, tāpēc šogad saimniecība intensīvāk piedāvā iespēju klientiem pašiem lasīt ogas.