foto: ddp/Ukrinform / Vida Press
Izplatīts, bet nepatiess mīts par LED spuldzēm
LED spuldzes.
Noderīgi ikdienā
2023. gada 3. jūnijs, 07:05

Izplatīts, bet nepatiess mīts par LED spuldzēm

Jauns.lv

Dažkārt dzirdams mīts, ka LED spuldzēm ir lielāks elektrības patēriņš, ja tās bieži slēdz iekšā un ārā. Bet “Elektrum” Energoefektivitātes centra eksperts Toms Lācis intervijā portālam Jauns.lv apgalvoja, ka LED spuldzēm patēriņš nemainās no tā, cik bieži tās ieslēdz vai izslēdz.

Viņš skaidroja, ka agrāk telpu apgaismošanai lielākoties lietoja kvēlspuldzes, kurām bija ļoti lieli siltuma zudumi un apjomīgs elektrības patēriņš, savukārt tagad galvenokārt lietojam LED spuldzes, kuru elektrības patēriņš ir daudz mazāks. 

“Kādreiz LED spuldzes bija dārgas un maksāja, piemēram, 10-20 eiro par vienu spuldzi, bet tagad veikalos atlaižu laikā tās var nopirkt pat par 1-2 eiro. 

LED spuldzes ievērojami atšķiras 

Šobrīd veikalos pieejamās lētākās LED spuldzes maksā 1-2 eiro, bet ir arī dārgākas LED spuldzes, kas maksā 5-7 eiro. 

To atšķirība ir tāda, ka jaunākās LED spuldzes var būt dārgākas, toties tās ir vēl efektīvākas nekā sākotnējās LED spuldzes. Savstarpējā elektrības patēriņa atšķirība var būt pat 50%.” 

“Elektrum” Energoefektivitātes centra eksperts Toms Lācis.

Jāizpēta arī spuldzes spožums 

Speciālists norādīja, ka uz spuldžu iepakojuma jāskatās arī citi rādītāji, piemēram, spuldzes spožums jeb izstarotās gaismas daudzums lūmenos (lm). Jo tas ir lielāks, jo spožāka būs gaisma. 

40 vatu kvēlspuldzes izstarotajai gaismai atbilst LED spuldze ar 450 lūmeniem, bet tā patērē tikai 3–6 vatus enerģijas. 60 vatu kvēlspuldzei ir pielīdzināms gaismas spožums no 806 lūmenu LED spuldzes (patērē 6–12 vatus). Savukārt 1521 lūmena LED spuldze ir tikpat spoža kā 100 vatu kvēlspuldze, bet patērē tikai 10–20 vatus enerģijas. 

Populārs mīts, kas nav patiess 

Lācis arī minēja kādu izplatītu mītu, kas bieži vien dzirdams saistībā ar LED spuldzēm. “Kādreiz bija kompaktās luminiscences spuldzes, kuras ieslēdzot patērēja mazliet vairāk elektrības nekā tad, kad tās bija uzsilušas. 

Līdz ar to radās mīts, ka arī citām LED spuldzēm patēriņš ir lielāks, ja tās bieži ieslēdz un izslēdz.  Bet LED spuldzēm patēriņš nemainās no tā, ka tās bieži slēdz iekšā un ārā. 

Ja spuldze darbojas ar sensoru, tad tas noteikti samazina elektrības patēriņu nevis palielina. Tas ir viens populārs mīts. LED spuldzei nepalielinās elektrības patēriņš ieslēgšanas brīdī,” speciālists skaidroja. 

Tēmas