foto: Shutterstock
Vai ar lapsenēm var tikt galā pa labam? Dabas lietas, kas tām noteikti nepatiks
Noderīgi ikdienā
2023. gada 24. maijs, 06:04

Vai ar lapsenēm var tikt galā pa labam? Dabas lietas, kas tām noteikti nepatiks

"100 Labi Padomi"

Lai lapsenes netraucē strādāt virtuvē, noliec ārā patālu prom no virtuves loga trauku ar ievārījumu vai cukurūdeni. Lielākā daļa lapseņu cienāsies tur, netraucējot tev. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Cita veida cīņa pa labam ar lapsenēm nesanāks, jo – kur ir viņu pūznis un dzīves telpa, tur, loģiski vērtējot, ir šo kukaiņu mājas. Vienkāršs risinājums – paņem plastmasas pudeli, izgriez apakšā viducī caurumiņu īkšķa resnumā. Ielej pudelē tējkaroti salda ievārījuma vai sīrupa – tas lapseņu pievilināšanai. Aizskrūvē korķi un pakar pudeli kokā.

Lapsenes prot ielīst pudelē, ievērojot virzienu uz augšu, bet ārā uz leju netiek. Taču zinātāji stāsta, ka šī metode diemžēl ne vienmēr nostrādā. Lapsenes gan ielien, gan izlien no pudeles vai arī nelien tajā nemaz – kurš gan to zina. 

Tāpēc, ja ir dūša un vari tikt klāt pūznim, lapseņu midzenis tomēr jāiznīcina: lapseņu māte pūzni sagatavo pavasarī, un vasaras otrajā pusē kukaiņi ir pieauguši un dzīvo savu patstāvīgu dzīvi, tādēļ tie pēkšņi var kļūt uzmācīgi un pat bīstami. Lapsenes ligzdas var būvēt dažādās vietās, tām ir svarīgi, lai vieta ir sausa un silta, taču pūzni tās var ierīkot arī augsnē. Kad pūznis atklāts, vislabāk to savākt naktī vai agri no rīta, vēsā un lietainā laikā, tad dzēlīgie kukaiņi būs mazāk aktīvi.  

  • Dodoties pie lapsenēm, svarīgi piemēroti apģērbties – biezi cimdi, drēbes, kas neļauj kukaiņiem piekļūt miesai, un sejas maska.
  • Izmanto smidzinātāju ar vismaz 2 metrus garu kātu, lai pūzni var apstrādāt daudzmaz drošā attālumā.
  • Izmanto iedarbīgas kukaiņu indes, ar kurām kārtīgi apsmidzini pūzni, un uz desmit minūtēm attālinies no kaujas zonas, kamēr lapsenes kļūst rāmas un nobeidzas.
  • Prātīgi uzmet uz pūžņa segu vai maisu un noņem to nost. Parasti lapsenes jau ir beigtas, bet, ja ir vēlēšanās, pūzni vari arī dedzināt. Grūtāk būs, ja pūznis ierīkots stūrī vai citā grūti sasniedzama vietā, arī zemē ierīkotos pūžņus ir gandrīz neiespējami atrast un pilnībā izrakt. Dodoties karā ar lapsenēm, ieteicams nodrošināties ar pretalerģijas zālēm – ja kukainis iedzeļ, tās vērts nekavējoties iedzert. 

Ja tomēr neizdodas atbrīvoties no niknajiem kukaiņiem, vari mierināt sevi ar domu, ka tās padara arī kādu labu darbu – iznīcina daļu kaitēkļu. 

Kas nepatīk lapsenēm?

  • Lapsenēm nepatīk krustnagliņu smarža kombinācijā ar apelsīnu un citronu eļļu vai sulu. Lai atbaidītu lapsenes, vari nolikt uz galda trauciņu ar šo citrusaugļu sulā samērcētām krustnagliņām.
  • Lapsenēm nepatīk smaržkociņu dūmi. Atbaidīšanai vari aizdedzināt un kvēpināt kādu smaržkociņu.
  • Tās necieš arī lavandu. Ziedus vari sasiet mazās buntītes un piekarināt pie loga vai balkona durvīm.
  • Lapsenēm (un arī odiem) nepavisam nepatīk dūmojoši kafijas biezumi. Karstumizturīgā trauciņā ieber kafijas biezumus un aizdedzini. Tie lēnām kūpēs, un lapsenes netuvosies. Vēl iedarbīgāk, ja maltu kafiju samaisa ar maltām krustnagliņām un aizdedzina.
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās