foto: Shutterstock
Pieci padomi, kā samazināt pārtikas izšķērdēšanu
Noderīgi ikdienā
2023. gada 30. aprīlis, 07:01

Pieci padomi, kā samazināt pārtikas izšķērdēšanu

Jauns.lv

Vai zinājāt, ka katru gadu aptuveni 45 procenti sakņaugu, augļu un dārzeņu pasaulē tiek izmesti? Šeit atradīsiet piecus padomus, kas palīdzēs samazināt pārtikas izšķērdēšanu, rodot jaunus veidus kā izmantot to, kas ir jau ir ledusskapī.

Atdzīviniet mīkstos dārzeņus

Cik reizes jūs esat atstājuši dārzeņus ledusskapī tik ilgi, līdz tie kļūst mīksti? Daudzi no mums mīkstos dārzeņus izmet atkritumu tvertnē, taču patiesībā jūs varat izglābt savus ne tik svaigos dārzeņus. 

Burkānus varat atdzīvināt nogriežot mazu gabalu no to apakšanas un ievietojot vertikāli glāzē, kurā ir auksts ūdens. Ja burkāni jau ir sagriezti, tad varat tos ievietot bļodā ar vēsu ūdeni.

Lapu zaļumus - salātus, spinātus, iepakotas salātlapas, ievietojiet bļodā ar vēsu ūdeni, un tie atdzīvosies. 

Brokoļus varat atdzīvināt nogriežot kātu un brokoļa galviņu ievietojot glāzē ar vēsu ūdeni, tā lai galviņas apakšdaļa atrastos ūdenī. Ja brokolis jau ir sagriezts, ievietojiet sagrieztās brokoļa daļas ūdenī, līdz tie kļūst atkal kraukšķīgi. 

Sparģeļus varat atdzīvonāt līdzīgi kā burkānus - nogrieziet galus un vertikāli ievietojiet auksta ūdens glāzē, līdz tie kļūst atkal stingri. 

foto: Shutterstock

Izmantojiet atgriezumus  

Kad esat beiguši gatavot maltīti un esat gatavi izmest atgriezumus, vienmēr veltiet laiku tam, lai apdomātu, kas nonāk jūsu atkritumos. 

Šeit daži atgriezumi, kurus droši varat izmantot nevis izmest. 

Biešu galotnes var izmantot kā zaļumu, piemēram, spinātu, ķīnas kāpostu vai citu lapu aizstājēju. 

Tos var tvaicēt, sautēt, pievienot zupām vai pat ēst neapstrādātus. Apcepiet stublājus ar nedaudz ķiploku, apelsīnu un šalotes sīpoliem, lai tie būtu maigi un kraukšķīgi un tos varat pievienot praktiski jebkuram ēdienam. Vienkārši pārliecinieties, ka lapas ir tīras no smiltīm. 

foto: Shutterstock

Cik reizes esat vēlējies, lai jūs varētu apēst katru parmezāna siera kumosu, kas atrodas tieši pie siera miziņas? Izrādās, ka miziņu var nemest ārā, bet nākamreiz gatavojot zupu, piemēram, franču sīpolu zupu, uzlieciet parmezāna siera miziņu uz karstas zupas un vērojiet kā tā izkūst.  

Kā arī, kad vārat dārzeņus, nolejiet gatavo dārzeņu ūdeni un izmantojiet barības vielām bagāto ūdeni, lai pagatavotu gardu mērci. 

Blanšē un sasaldē, lai dārzeņi būtu svaigi 

Mēs visi esam tur bijuši - nopērkam pārāk daudz dārzeņus un garšaugus vienai receptei, kurus no sirds vēlamies izmēģināt. Taču tā vietā, lai atstātu pārpalikumus izšūšanai, sasaldējiet tos. 

Lai blanšētu dārzeņus, vienkārši vāriet tos verdošā ūdenī dažas minūtes un pēc tam uzreiz iemērciet aukstā ūdenī. Kad tas ir atdzisis, atbrīvojieties no liekā ūdens un ievietojiet to saldētavas maisiņā drošai uzglabāšanai.

Tas ir lieliski piemērots zaļajiem dārzeņiem, piemēram, zaļajām pupiņām, sparģeļiem un brokoļiem.

Izturīgākus garšaugus, piemēram, oregano un rozmarīnu, vienkārši sasmalciniet, izkārtojiet tos vienā kārtā uz cepešpannas un ievietojiet saldētavā – pēc sasaldēšanas tie kalpos līdz sešiem mēnešiem.

foto: Shutterstock

Vēl viens garšaugu sasaldēšanas triks - sasmalciniet un sasaldējiet tos ledus kubiņos, pievienojot nedaudz cepamās eļļas vai kausēta sviesta.

Marinējiet un konservējiet augļus vai dārzeņus

Ir daudz dārzeņu, ko varat marinēt un konservēt, kad tie vairs nav svaigi.

Piemēram, gurķus varat pārgriezietgareniski uz pusēm un smalki sagrieziet, pēc tam iemērciet rīsu etiķī, cukurā un šķipsniņā sāls.

Ja ledusskapja apakšā ir palicis dārzeņu klāsts, kāpēc gan nesmelties iedvesmu no Itālijas un neizmēģināt la giardiniera jeb marinētu dārzeņus?

Šī ēdiena mērķis jau izsenis bija saglabāt neticamo sezonālo dārzeņu pārpalikumu garšu, lai tos varētu baudīt visu gadu.

Giardiniera jeb marinētu dārzeņu pagatavošana nevar būt vienkāršāka — un tā ir ideāla nodarbe divatā vai kopā ar bērniem. Izvēlieties savus iecienītākos dārzeņus vai sasmalciniet visu, kas jums ir paslēpts ledusskapī.

foto: Shutterstock

Kā pagatavot Giardiniera

Sastāvdaļas:

250g dārzeņu asorti (ziedkāposti, burkāni, kabači, paprika, redīsi, zirņi);

2L sterilizēta burka.

Marinādei:

500 ml baltvīna etiķa;

500 ml ūdens;

2 ēdamkarotes cukura;

2 ēdamkarotes sāls;

1 tējkarote čili pārslu;

1 lauru lapa;

1 tējkarote melno piparu graudiņu;

1 tējkarote fenheļa sēklas.

Metode:

1. Lielā katliņā salieciet visas marinādes sastāvdaļas un uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai, tad noņemiet no uguns un ļaujiet nedaudz atdzist.

2. Nomazgājiet dārzeņus, sagrieziet tos kumosa lieluma gabaliņos un pievienojiet sterilizētajā burkā. Pārlej ar siltu marinādi un aizveriet vāku. Pirms ievietošanas ledusskapī, ļaujiet tiem atdzist.

Jūsu giardiniera būs gatavs ēšanai, kad tas būs atdzisis, bet vislabāk to atstāt 24 stundas pirms pasniegšanas. Ledusskapī tas uzglabāsies 3-4 nedēļas.

Pārliecinieties, ka pareizi uzglabājat augļus un dārzeņus

Šeit ir piecas uzglabāšanas kļūdas, kuras daudzi no mums pieļauj virtuvē:

Tomātus nedrīkst turēt ledusskapī! Tas bojā maigo tomātu mizu, mazinot tomātu garšu un radot miltainu tekstūru. Labākais veids, kā uzglabāt tomātus, ir augļu bļodā istabas temperatūrā, taču, lai iegūtu vislabāko garšu, tie ir jāēd pēc iespējas ātrāk.

Kartupeļiem (un saldajiem kartupeļiem) ir nepieciešams elpot, tāpēc vislabāk tos uzglabāt kartona kastē vai papīra maisiņā vēsā, tumšā vietā. Nekad ledusskapī! Un atcerieties, ka jūs joprojām varat tos ēst, ja tie ir sākuši dīgt.

Baklažāni uzglabājas daudz ilgāk istabas temperatūrā, prom no tiešiem saules stariem. Labākais uzglabāšanas veids ir bļodā vai vienkārši virtuves skapī.

Spinātus, lapu kāpostus un salātu lapas glabājiet stikla kastē ar vāku ledusskapī. Svarīgi, ka stikla kastīte izklāta ar virtuves papīra rullīti un arī lapām pa virsu izklāts papīra gabals. Kastītei ir jābūt pietiekami lielai, lai lapām būtu mazliet vietas un tās netiktu samīcītas. Kaste aizsargā smalkās lapas, kamēr virtuves rullītis uzsūc lieko mitrumu.

Citrusaugļi, īpaši citroni un laimi, sacietēs, ja tos uzglabā augļu bļodā istabas temperatūrā. Lai ilgāk saglabātos svaigs un sulīgs, uzglabājiet to ledusskapī.