Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Dārza darbi, ko jāpaspēj izdarīt līdz lielajai sēšanai
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Dārza darbi, ko jāpaspēj izdarīt līdz lielajai sēšanai

"100 Labi Padomi"

Ir īstais laiks, lai sāktu aktīvi gatavoties jaunajai dārza sezonai ne tikai teorētiski, bet arī praktiski. 

1. Izplāno, kādus augus šogad audzēsi sakņu dārzā, siltumnīcā, puķu dobēs un podos. Kad to zini, pārbaudi sēklu krājumus. Ja šaubies par kādām sēklām vai atminies, ka pagājušajā gadā tās slikti dīga, vēl ir laiks pārbaudīt to dīgtspēju. 

2. Veido sarakstu, kādas sēklas vēl jānopērk. Rēķinies, ka šogad sēklas un stādi maksās dārgāk nekā iepriekš, tāpēc jau laikus atliec nedaudz naudas, lai pavasara tēriņi tik ļoti nesit pa kabatu. 

3. Iepērc sēklas laikus! Pavisam drīz sāksies sēšanas drudzis, kad katrs dārzkopis meklēs iecienītāko firmu sēklas, tāpēc pērc tās jau tagad, bez steigas un grūstīšanās pie plaukta. 

4. Pārbaudi, vai mājās ir kūdras substrāts sēklu diedzēšanai, un pārliecinies, ka tas pa ziemu tika pareizi uzglabāts. Ja nepieciešams, nopērc jaunu – atbilstīgi vajadzībām.   

5. Laikus iegādājies arī minerālmēslus un dārza instrumentus. Sezonas karstumā šīs preces, iespējams, ne tikai maksās dārgāk, bet tās arī nevarēs dabūt. Turklāt, laikus nopirktas, tās būs pie rokas, kad nepieciešams.

6. Pārbaudi, vai pietiks dēstu kastīšu. Ja nepieciešamas, dezinficē tās ar vieglu zilo graudiņu šķīdumu. Tāpat rīkojies ar stādu trauciņiem. 

7. Ja plāno stādus audzēt mājoklī uz palodzes, plaukta vai galda, laikus parūpējies par mākslīgo apgaismojumu, jo ar dienasgaismu nepietiek, lai augi varētu labi attīstīties; bez gaismas tie izstīdzē.  

8. Ja no sēšanas brīža līdz ražai vai ziedēšanai uz sēklas paciņas ir norādīts vairāk par 5 mēnešiem, zini – jāsēj agri! Pie tādiem augiem pieder, piemēram, puravi, selerijas, paprika, asie pipari, kā arī puķes – petūnijas, pelargonijas, nokarenās dihondras.  

9. Neapkurināmai siltumnīcai pārbaudi, vai sniegs, sals un vējš nav sabojājis segumu. Ja ārā vēl ir sniegs, plānā kārtā saliec to uz siltumnīcas augsnes – kūstot tas mitrinās augsni. Starp sniegu jau vari salikt kompostu (ja vien tas nav sasalis) – kūstot sniegam, vērtīgās vielas ieskalosies zemē.