foto: Shutterstock
Kā pareizi kopt nerūsējošā tērauda traukus?
Noderīgi ikdienā
2023. gada 31. marts, 07:44

Kā pareizi kopt nerūsējošā tērauda traukus?

Reklāmas projekts

Trauki no nerūsējošā tērauda ir viegli kopjami. Tie nav īpaši jāsagatavo pirms pirmās lietošanas – pietiek vien noņemt rūpnīcas uzlīmes un rūpīgi nomazgāt ar siltu ūdeni. Šos traukus varat mazgāt ar rokām vai trauku mazgājamajā mašīnā – kā jums ērtāk. Taču ir dažas lietas, kas nerūsējošā tērauda traukiem pilnīgi noteikti nepatiks.

Nerūsējošā tērauda trauki ir izturīgi un daudzpusīgi, un ar pienācīgu aprūpi tie var kalpot daudzus gadus. Šeit ir daži padomi, kā rūpēties par nerūsējošā tērauda piederumiem:

  • Tīriet traukus pēc katras lietošanas reizes: pēc nerūsējošā tērauda trauku izmantošanas nomazgājiet tos siltā ziepjūdenī un rūpīgi nosusiniet ar mīkstu drānu vai dvieli.
  • Izvairieties no abrazīvu tīrīšanas līdzekļu lietošanas: nerūsējošo tēraudu var viegli saskrāpēt, tāpēc nelietojiet abrazīvus tīrīšanas līdzekļus vai metāla švammes, kas var sabojāt virsmu. Tā vietā trauku tīrīšanai izmantojiet mīkstu sūkli vai drānu.
  • Izmantojiet maigu mazgāšanas līdzekli: arī spēcīgas ķīmiskas vielas vai skābi tīrīšanas līdzekļi var sabojāt virsmu.
  • Neuzglabājiet nerūsējošā tērauda traukos ēdienu pārāk ilgi: uz nerūsējošā tērauda traukiem palicis ēdiens var izraisīt trauka krāsas maiņu vai traipus. Noteikti izmazgājiet traukus tūlīt pēc lietošanas. Ilgstoša sāls vai dabīgo skābju iedarbība, ko var saturēt gatavais ēdiens, var kaitēt gan traukiem, gan jums.
  • Izmantojiet cepamo sodu cietu traipu tīrīšanai: ja uz nerūsējošā tērauda traukiem ir grūti tīrāmi traipi vai mainījusies krāsa, pagatavojiet cepamās sodas un ūdens pastu, uzklājiet to traipam, ļaijiet tai nedaudz pastāvēt un tad viegli berzējiet ar mīkstu drāniņu. Rūpīgi noskalojiet un nosusiniet.
  • Gatavojot, aukstā ūdenī nevajadzētu bērt sāli un garšvielas – tie uz nerūsējošā tērauda kastroļu virsmas atstās baltus plankumus. Lai tā nenotiktu, sāli pievienojiet ēdienam tad, kad ūdens sācis vārīties. Ja, gadījumā, jau pieļāvāt šādu kļūdu, sagatavojiet pastu no sodas, ūdens un neliela daudzuma etiķa vai citrona sulas, lai novērstu varavīksnes veida plankumus, kas parādījušies uz traukiem.
  • Tikko no ledusskapja izņemtus traukus nevajadzētu uzreiz likt uz siltas plīts vai vēl siltus ievietot ledusskapī – tāda izturēšanās nepatiks nekādiem traukiem. Trauki no nerūsējošā tērauda šai ziņā nav izņēmums – strauja temperatūras maiņa vai arī tukšu kastroļu ātra uzsildīšana uz plīts var ne tikai atstāt iespaidu uz to ārējo izskatu, bet arī būtiski samazināt to kalpošanas laiku. Vienkārši nepakļaujiet savus traukus ekstremālām temperatūras izmaiņām, izturieties pret tiem saudzīgi – tas būs trauku ilglaicīgas kalpošanas garants.
  • Pareizi uzglabājiet traukus: lai izvairītos no skrāpējumiem, glabājiet nerūsējošā tērauda traukus trauku turētājā vai atvilktnē. Neglabājiet tos kopā ar citiem metāla piederumiem, kas var saskrāpēt virsmu.

Ievērojot šis padomus, jūs varat saglabāt savu nerūsējošā tērauda trauku lielisku izskatu un labu darbību daudzus gadus.