Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kā samazināt savu elektrības rēķinu vismaz par 5-15%?
“Elektrum” Energoefektivitātes centra eksperts Toms Lācis.
Noderīgi ikdienā

Kā samazināt savu elektrības rēķinu vismaz par 5-15%?

Jauns.lv

Ņemot vērā pieaugušās elektrības cenas, daudziem rodas jautājums, kā iespējams samazināt savus ikmēneša rēķinus vai vismaz panākt, ka tie nepieaug. “Elektrum” Energoefektivitātes centra eksperts Toms Lācis intervijā portālam Jauns.lv minēja vairākas lietas, kas var samazināt elektrības patēriņu un līdz ar to arī izmaksas.

“Ieteikumi ir dažādi: gan no vienkāršām lietām, gan sarežģītām lietām, kas prasa lielākas investīcijas.”

5-15% ietaupījums

Lai samazinātu elektrības patēriņu, iespējams veikt pavisam nelielas darbības un nedaudz pamainīt ikdienas paradumus, kas saistīti ar elektroierīču lietošanu, mikroklimata uzturēšanu mājoklī, apsildes iekārtu darbību u.c.

“Tad ietaupījums var būt mazāks (atkarībā no darbības tie var būt 5-15%), bet tas neprasa uzreiz lielas investīcijas.

Var ietaupīt pat 70%

Ja gribam lielāku rēķinu samazinājumu, tad ir jāskatās uz lielākiem procesiem, kuros nākas iegādāties kaut ko jaunu vai investēt iekārtās. Tad ietaupījums var būt lielāks.

Piemēram, saistībā ar mājas siltināšanu ir gadījumi, kad ietaupījums uz apkuri ilgtermiņā var būt pat 50-70%. Protams, tas var atšķirties. Tad investīcija noteikti ir lielāka, bet arī sasniedzamais rezultāts ir augstāks.

Jāsāk ar sava patēriņa analīzi

No ikdienas darbībām, ko ikviens var veikt, ieteiktu sākt ar sava elektrības patēriņa analīzi. Ir jāpaskatās savi patēriņa dati, proti, jāveic audits. Tagad ikvienam ir pieejami “Sadales tīkla” viedā skaitītāja dati, un no tiem var ļoti daudz ko secināt.”

Iedzīvotājiem ir iespēja paskatīties uz saviem elektrības patēriņa datiem pa stundām, lai uzzinātu, cik daudz elektrības katrā brīdī mājoklī ir patērēts.

Iekārtas, ko neizslēdzam līdz galam

“Tajos brīžos, kad mēs naktī guļam vai esam prom no mājām, redzam to ierīču elektrības patēriņu, kas atrodas gaidīšanas režīmā, proti, tās pieslēgtas kontaktligzdai un tām ir digitālais displejs vai maza degoša lampiņa.

Tās ir iekārtas, kas mājās tērē elektrību tad, ja mēs tās neizslēdzam pilnībā, neizslēdzot un neatvienojot no kontaktligzdas. Piemēram, televizors, audio sistēma u.c. Ierīces, kas atstātas gaidīšanas režīmā, mājokļos rada 5-10% patēriņu. Ja mēs šīs iekārtas izslēdzam, tad varam iegūt šādu ietaupījumu.”

Speciālists skaidroja, ka šo iekārtu vidū nav, piemēram, ledusskapis, jo tam jādarbojas nepārtraukti un parasti to neslēdz ārā, arī braucot atvaļinājumā.

Arī interneta rūterim bieži vien jāpaliek darboties, īpaši tad, ja mājoklī ir viedās iekārtas, kam visu laiku vajadzīgs interneta pieslēgums. “Tad tas rūterim nav gaidīšanas patēriņš. Gaidīšanas patēriņš vairāk attiecas uz televizoriem, datoriem, kinozālēm, spēļu konsolēm u.tml. iekārtām, kas paliek līdz galam neizslēgtas.”

Jaunam televizoram gaidīšanas režīma patēriņš ir minimāls

Lācis sacīja: “Ja šīs iekārtas ir jaunas, to gaidīšanas režīma patēriņš ir neliels un rada mazu uztraukumu. Eiropas Savienībā pēc jaunajiem standartiem visām iekārtām gaidīšanas režīmā ir minimāls vai vispār nav nekāds patēriņš.

Tāpēc jauno telefonu, to lādētāju un televizoru, kas iegādāti pēdējo divu gadu laikā, gaidīšanas režīma patēriņš ir ļoti mazs.

Bet, ja iekārtas ir senākas, tām ir režīmi, kas bieži vien seko līdzi taimeriem vai kaut kam citam. Ja mēs tās neizslēdzam, tās rada lielāku elektrības patēriņu.”

Viedās rozetes palīdz saprast patēriņa apjomu  

“Otra lieta, kas saistīta ar patēriņa analīzi, ir tas, ka varam iegādāties un izmantot dažādas viedās rozetes vai enerģijas mērītājus, kas iespraužami rozetē, kurā var pievienot dažādas mājās esošas iekārtas.

Piemēram, var izmērīt ledusskapja, cepeškrāsns, televizora, datora un dažādu citu ierīču elektrības patēriņu, tādējādi noskaidrojot, cik daudz katra elektroierīce mūsu mājās patērē elektrību.

Iespējams arī kļūdīties savos pieņēmumos

Bieži vien liekas, ka lielākie patērētāji ir tās iekārtas, ko visvairāk lietojam, bet, ja tās ir mazjaudīgas, tad var būt, ka tām nav tik liels elektrības patēriņš, salīdzinot ar ierīcēm, ko mēs lietojam retāk, bet kas ir ļoti jaudīgas.”

Varam nopirkt kaut vai vienu viedo rozeti

Iespējams iegādāties kaut vai vienu viedo rozeti un pamazām pārbaudīt visu mājoklī esošo ierīču elektrības patēriņu. Nav nepieciešams pirkt uzreiz desmit rozetes.

“Var nopirkt tikai vienu rozeti, ar kuru kādas iekārtas elektrības patēriņu mēra vienu nedēļu, bet pēc tam rozetē pievieno citu ierīci.”

Iespēja uzzināt, cik daudz elektrības konkrētā brīdī patērēts

“Jaudas mērītājs parādīs patērētās kilovatstundas konkrētajā laika periodā, piemēram, nedēļas laikā. Iegādājoties viedo rozeti, kurai arī ir šis mērītājs, telefona aplikācijā vai datorā ir iespējams apskatīt, cik daudz elektrības un kurā brīdī ierīce patērējusi. Tad mēs varam sekot līdzi elektrības patēriņam arī digitālā veidā.”

Būtiski samazinājusies cena

Speciālists novērojis, ka kādreiz jaudas mērītājs maksāja aptuveni 5-8 eiro, bet pēdējo gadu laikā tā cena kāpusi. Tagad tas maksā aptuveni 10-15 eiro, jo pieprasījums pēc tiem ir lielāks.

Savukārt ar viedajām rozetēm ir pretēji: piedāvājums ir palicis tik plašs un konkurence ir tik liela, ka viedās rozetes cena samazinājusies līdz 15-20 eiro vai pat 10 eiro atlaižu laikā. Kādreiz viedā rozete maksāja aptuveni 50-80 eiro un pat 100 eiro.

“Cenu kritums pēdējo gadu laikā ir bijis liels. Grūti prognozēt, vai tas būs vēl lielāks,” Lācis teica.

Arvien ērtāka lietošana

Pozitīva tendence, ka viedās sistēmas kļūst arvien advancētākas, piemēram, tās var savienot savā starpā, jo ražotāji sāk sadarboties un vairs nav jāpērk tikai konkrēta ražotāja ierīces, bet var iegādāties dažādu ražotāju ierīces.

Turklāt tās var lietot kopā ar viedajiem asistentiem, līdz ar to tās sasinhronizējas ar citām mājas sistēmām, piemēram, ventilāciju. Arī rozetē var būt iebūvēts temperatūras, kustību vai cits sensors, kas var dot papildu iespējas kontrolei un vadībai.

Sildītāju var ieslēgt tikai tad, kad kļūst vēsi vai samazinās elektrības cenas

Ja viedajai rozete ir temperatūras sensors, nav nepieciešams papildus uzstādīt sensoru kaut kur citur mājoklī. “Mēs pievienojam viedo rozeti un sildītāju, iestatot, ka tikai tajā brīdī, kad temperatūra nokrītas zem noteiktiem grādiem, ieslēdzas papildu sildīšana vai kāda cita darbība. Tā ir vienkārša lieta, ko var izmantot.

Sildītāju var arī ieslēgt tikai tajos brīžos, kad elektrības cena nokrītas līdz konkrētam līmenim. Ja tā ir dārgāka, tad rozete automātiski izslēdzas,” eksperts skaidroja dažādas iespējas.

Tēmas