foto: Publicitātes foto
Vai zini, cik ilgi kalpo cepšanas panna?
Noderīgi ikdienā
2023. gada 22. marts, 11:36

Vai zini, cik ilgi kalpo cepšanas panna?

Reklāmas projekts

Katrai lietai ir savs kalpošanas laiks. Lai gan cepšanas panna, protams, nav piens, kuram derīguma termiņš ir vien dažas dienas, tomēr arī tā ar laiku nolietojas un ir jāmaina. Visbiežāk tas tiek darīts tad, kad maltītes gatavošana jau sāk sagādāt grūtības, jo tā regulāri piedeg, tomēr ir arī citi faktori, kas palīdzēs noteikt to, ka ir pienācis brīdis veco pannu mainīt pret jaunu.

Iegādājoties pannu, jūs iegūstat īpašību kopumu, ko garantē konkrētais ražotājs:

Komponentu, savienojumu un šuvju uzticamību; Detaļu sastāva drošību; Korpusa, rokturu un vāku temperatūras stabilitāti; Savietojamība ar noteiktiem sildelementu veidiem (gāze, indukcija, elektriskā plīts, stikla keramika); Uz iepakojuma deklarēto parametru atbilstība reālajiem (diametrs, garums, biezums utt.).

Lai gan cepšanas pannas mēdz izmantot ļoti dažādi, no dažām reizēm nedēļā līdz pat 3 reizēm dienā, tās kalpošanas laiku nosaka ražotājs un gala patērētāja lietošanas paradumi. Pannas kalpošanas periods stājas spēkā no produkta iegādes datuma un šī informācija pircējam tiek norādīta uz iepakojuma un/vai pavaddokumentos.

Kāpēc šis derīguma termiņš ir jāņem vērā? - Gatavošanas procesā trauki ir tiešā saskarē ar pārtiku. Notiek mijiedarbība ar karstu eļļu, ēdiens tiek maisīts ar metāla, koka un pat silikona lāpstiņām un agrāk vai vēlāk tas viss noved pie pannas dabiska nodiluma.

foto: Publicitātes foto

Kas vēl samazina pannas kalpošanas laiku?

  1. Korpusa deformācija. Uzglabājot traukus vienu otrā, liekot smagus katlus iekšā pannā, ar aci pat nevar pamanīt, bet korpusa pamatne nosēžas;
  2. Pieļaujamās temperatūras robežu pārkāpšana. Ražotāji iesaka nepārsniegt 220⁰ C temperatūru. Pārkarsējot pannu, tiek iznīcināts aizargslānis, kas var izraisīt sastāvdaļu sadegšanu. Krasas temperatūras izmaiņas, piemēram, no ledusskapja izņemta panna tiek uzreiz likta uz plīts, noved pie korpusa termiskā šoka. Pannu nepieciešams uzkarsēt vienmērīgi - palielinot temperatūru no mazākas uz lielāku;
  3. Mehāniski bojājumi. Neskatoties uz to, ka pannas izgatavotas no izturīgiem materiāliem, tās ne visai labi uzņem mehāniskus bojājumus, kas radušies stipras mehāniskās berzes gadījumā. Agresīva produktu apmaisīšana ar neatbilstošu piederumu noved pie pārklājuma bojājumiem;
  4. Nepareiza kopšana. Tā visbiežāk notiek neuzmanības vai nezināšanas dēļ. Piemēram, panna ar pret piedeguma pārklājumu nav piemērota mazgāšanai trauku mazgājamā mašīnā vai čuguna panna pirms pirmās lietošanas reizes ir jāapstrādā. Tāpat arī alumīnija panna bez pārklājuma nav paredzēta pārtikas ilgākai uzglabāšanai;
  5. Augsts mitrums. Tas kaitē gandrīz jebkuram traukam, ieskaitot pannas. Mitrums uz neaizsargāta metāla korpusa, it īpaši ar augstu dzels saturu kā čuguns, agrāk vai vēlāk novedīs pie rūsas.

Kāds ir vidējais pannu kalpošanas mūžs?

Pircēju vidū šis jautājums ir otrs populārākais. Biežāk viņi jautā tikai, kuras pannas ir visdrošākās. Apskatīsim populārāko pannu veidu vidējo kalpošanas laikus:

Alumīnija pannu kalpošanas laiku nosaka ne tikai pārklājums, bet arī paša materiāla sagatavošanas metode, tāpēc arī atšķirīgs ir pannas mūžs. Spiests alumīnijs ir salīdzinoši plāns un paredzēts ēdiena ātrai apcepšanai, kalšana savukārt ir sarežģītāka metode, kas produktu padara dārgāku. Lai gan arī materiāls sanāk pietiekoši plāns, šīs pannas ir mazliet biezākas un piemērotas ikdienas lietošanai gan cepšanai, gan sautēšanai. Un no lietā alumīnija tiek veidotas biezas pannu formas, kas paredzētas sautēšanai.

foto: Publicitātes foto

Kas notiks, ja panna tiks lietota ilgāk, kā paredzēts?

Pirmkārt un visacīmredzamāk– pannas ārējais izskats būs mainījies. Lai kā arī censtos saglabāt pannu kā jaunu, jau pēc pāris lietošanas reizēm būs pamanāmas izmaiņas. Dabisko nolietojumu var palēnināt, bet ne apturēt - jo ilgāk lietosiet pannu, jo tas kļūs pamanāmāks. Nav nepieciešams atteikties no iecienītās pannas. Tikai atcerieties šos vienkāršos padomus: drošai pannai nav iespiedumu, atskabargu vai dziļu skrāpējumu.

Otrkārt - ārējais izskats nebūs vienīgais, kas vēstīs par pannas nolietojumu. Ēdiens sāks piedegt vai pielipt pie pannas virsmas, arī pēc tās ietaukošanas. Palielinot eļļas patēriņu, nepalīdzēsim ēdienam nepielipt pie pannas, bet gan vienkārši palielināsim kaloriju skaitu maltītei. Kraukšķīgais ēdiens kļūs nevis zeltains, bet tumšs un sauss.

Pieturoties pie šiem ieteikumiem un pārzinot norādītās produkta īpatnības, Jūs zināsiet, ka ir pienācis laiks mainīt pannu.

Atgādinam, ka līdz 31. aprīlim visos virtuves trauku un piederumu veikalos FISSMAN iespējams nodot jebkura ražotāja nolietoto pannu vai katlu un saņemt pretī 50% atlaidi jaunu trauku iegādei.

Kā pareizi izvēlēties pannu lasi ŠEIT