Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kāpēc balināt baltu blūzi, nepārliecinoties par auduma sastāvu, nav laba doma?
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Kāpēc balināt baltu blūzi, nepārliecinoties par auduma sastāvu, nav laba doma?

Jauns.lv

Mūsdienās tā pavisam droši var balināt tikai linu un baltu kokvilnu, jo audumu materiālu sastāvs ir stipri mainījies. Tagad arī baltās blūzes un kreklus krāso ar baltu krāsu, tāpēc esi uzmanīga, jo balinošās vielas var noēst krāsu un tava baltā blūze var iegūt pelēcīgu vai dzeltenīgu nokrāsu.

Diemžēl nomazgātu krāsu sintētiskajiem audumiem dabūt atpakaļ baltu vairs nevar. Tāpēc baltās drēbes, kas nav no dabīga materiāla, ir jāmazgā ar parasto veļas mazgājamo līdzekli. Ņem vērā, ka balts apģērbs ir jāizmazgā tūdaļ pēc valkāšanas, jo stāvot tas var sadzeltēt.

Pirms balināšanas apdomā, vai esi gatava izmest, piemēram, baltu blūzi, kas darināta no dažādiem materiāliem, ar mežģīnēm u. tml. Katrs materiāls izbalo atšķirīgi, bet sintētiskās mežģīnes var iegūt neprognozējamu toni.

Izvairies no veļas balinātājiem, kas satur agresīvas vielas, piemēram, hloru, jo tas noēd ne tikai krāsu, bet piesātina gaisu, kuru tu elpo. Ja kādam mājiniekam ir elpceļu problēmas, hlora izgarojumi var izraisīt lēkmi vai alerģiskas reakcijas.