Veikalā tik ļoti dārgas, bet var izaudzēt paša dārzā! Superprodukts, kas pēc ķīniešu medicīnas pagarina dzīvi
Godži ogas, kuras kaltētas veikalā maksā tik dārgi, izrādās, ievāc no parastās līcijas (Lycium barbarum), ko dēvē arī par Tibetas mūku un Himalaju bārbeli. Arī Latvijā ir iespējams audzēt šo krūmu. Tas gan neizaugs augstāks par pusotru, diviem metriem, turklāt tam jānodrošina saulaina vieta.
Teicami aug arī Latvijā
Parastā līcija ir 1–3 m augsts krūms ar dzeltenpelēku vai pelēku mizu un tieviem, noslīgušiem zariem, kas vietumis ir ērkšķaini, pelēkzaļām lapām un violeti sārtiem ziediem. Nelielās, šauri iegarenās ogas ienākas no augustam līdz oktobrim. Jāatceras gan, ka ēst drīkst tikai un vienīgi gatavas ogas (novāc, nopurinot uz seguma), kad tās ir sarkanas, sulīgas un saldas. Tās arī kaltē, jo ogas noder veselības stiprināšanai (tradicionālā ķīniešu, korejiešu, japāņu un tibetiešu medicīna uzskata, ka, dienā apēdot vismaz dažas ogas, mēs būtiski pagarinām savu dzīvi), kā arī izmanto gastronomijā – salātos, saldēdienos, mērcēs, dzērienos, tostarp veselības tējās.
Tie, kas Latvijā audzē parasto līciju, uzskata, ka augs ir ļoti pieticīgs, taču, lai labi augtu un arī ražotu, tam ir nepieciešama saulaina vieta un viegli skābena augsne, kas ielabota ar satrūdējušiem kūtsmēsliem vai kompostu. Sāk ražot trešajā gadā pēc iestādīšanas. Pirmos gadus ziemās, īpaši kailsala dēļ, prātīgi būtu piesegt – vienkārši uzbērt pāris spaiņu neitralizētas sausas kūdras. Ja ir vēls pavasaris un vēsa, mainīga vasara, krūms var uzziedēt vēlu un nepaspēt nogatavināt ogas. Rudenī mēslot nav nepieciešams, agri pavasarī varētu piebarot ar ogu krūmiem paredzēto mēslojumu, taču pārcensties ar slāpekļa mēslojumiem un kūtsmēsliem gan nevajadzētu. Agri pavasarī vajadzētu apgriezt garos dzinumus – pat par ⅔–¾ zara, lai veidotu kompaktu krūmu).
Pievērs uzmanību šīm šķirnēm!
‘Big Lifeberry’. 2 m augsts krūms ar aptuveni 2 cm lielām ogām.
‘Sweet Lifeberry. Kompakts, ražīgs krūms, kam ienākas sulīgas, spilgti sarkanas, sīkākas un nedaudz saldākas ogas.
Interesanti
Latvijas dārzos audzē arī otru līcijas sugu – Ķīnas līciju (Lycium chinense). Tas ir vasarzaļš, nedaudz ērkšķains, līdz 2 m augsts krūms ar gariem zariem, zaļām lapām un gaiši ziliem vai lavandas krāsas ziediem, kas sāk plaukt jūnijā. Ogas – tumši oranžas, saldas, ar anīsa aromātu, nogatavojas augustā un septembrī. Tradicionālajā Ķīnas medicīnā tās pieņemts izmantot pneimonijas, klepus un cukura diabēta ārstēšanā.