Alternatīvas, kas svētkos ļaus iztikt bez tauku bumbas majonēzes
Pēc Ziemassvētkiem 80% no cilvēka ķermeņa veidojot majonēze, smej zobgaļi. Un kā nu ne, svētkos tradicionāli daudzi gatavo ēdienus, kuriem bagātīgi pievieno majonēzi.
Lai gan klasiskajā majonēzē ir ap 67% tauku, kas labi papildina ķermeņa tauku krājumus, ir iespēja to aizvietot ar veselīgākām alternatīvām. Izmēģiniet jau pirms svētkiem, kas jūsu gadījumā būs veselīgākais un gardākais aizvietotājs.
Beztauku grieķu jogurts
Veikalos pieejams grieķu jogurts, kas pēc savas garšas un konsistences līdzinās krējumam. Tam pievienojot sinepes, nedaudz etiķa, sāls un cukura, var iegūt pēc garšas un sajūtām mutē majonēzi līdzīgu mērci. Vēl līdzīgāku majonēzei šo mērci var darīt olas dzeltenuma pievienošana. To var pievienot gan jēlu, gan vārītu. Ja vēl pievērsīsiet uzmanību tauku procentam grieķu jogurtā un izvēlēsieties beztauku variantu, tad figūra būs pateicīga.
Izmēģini maztauku majonēzes
Velti vienu dienu dažādu maztauku majonēžu izmēģināšanai. Pēc pieredzes varu teikt, ka majonēzes pēc garšas atšķiras un cilvēkiem mēdz būt dažādas gaumes. Šādā veidā atradu to majonēzi, kas man ir vistīkamākā.
Biezpiena piedeva
Šīs majonēzes vēl sātīgākas un veselīgākas kļūst, ja tās sablendē kopā ar vājpiena biezpienu. Ieteicams ir beztauku kulinārais biezpiens, kurā nav graudiņu, bet pēc konsistences tas līdzinās krējumam. Var izmantot Rikotas vājpiena biezpienu. Ja prasās, var pievienot sinepes, etiķim cukuru, sāli un olas dzeltenumu. Vājpiena biezpienā ir daudz olbaltumvielu, un tas padarīs ēdienu sātīgāku, bet bez liekām kalorijām.
Sabalansē pārējās piedevas
Lai vienā maltītē cilvēks justos sātīgi paēdis, bet nepārslogotu sevi ar taukiem, viņam jāapēd apmēram 100 g kvalitatīvu un liesu olbaltumvielu, apmēram 100 g labo ogļhidrātu un 100 g dārzeņu.
Bezgrēka gaļas salāti
- Liesa vārīta liellopu gaļa (var izmantot arī vistas vai tītara fileju)
- 4 vārītas olas
- 500 g skābētu gurķu (var būt arī marinēti, bet tajos būs nedaudz vairāk cukura un kaloriju)
- Smalki sagriezts sīpols
- 400 g zaļo zirnīšu
- 500 g vārītu burkānu
- 500 g iepriekšējā dienā novārītu, bet pa nakti ledusskapī atstātu kartupeļu. (Lai veidojas rezistentā ciete, kas ir figūrai draudzīgāka!)
- Pēc vēlēšanās var pievienot vārītus (bet nepārvārītus) burkānus, sagrieztu svaigi gurķi, sagrieztu skābu ābolu, smalki sakapātas ķilavas.
Visas sastāvdaļas sagriež apmēram 7 milimetru kubiņos, bet liek atsevišķos traukos ledusskapī. Sagatavo mērci, pieregulējot tās garšu pēc savas gaumes. Visu sajauc pirms celšanas galdā.