foto: Publicitātes foto
Latvijas mežus uzrauga pašiem sava gaisa flote
Noderīgi ikdienā
2022. gada 24. oktobris, 15:18

Latvijas mežus uzrauga pašiem sava gaisa flote

Jauns.lv

“Latvijas valsts meži” (LVM) arvien plašāk izmanto bezpilota lidaparātus jeb dronus. Uzņēmuma rīcībā ir dažāda lieluma un sarežģītības gaisa flote – šobrīd 80 droni, plānots iegādāties vēl 52.

Tālvadības pilotu apliecības ieguvuši gandrīz 300 darbinieku, un citi vēl apgūst apmācību. Tas bez maksas izdarāms Civilās aviācijas aģentūras mājaslapā.  

Gan inventarizācijai, gan pēc vētras

Šo lidaparātu pielietošanas spektrs ir plašs – meža inventarizācijas datu ievākšana, mežsaimniecības darbu plānošana, uguns un vētru postījumu apzināšana. Meža ugunsgrēku gadījumos izmanto dronus, kas aprīkoti ar termokamerām. 

Visai plaši dronus izmanto LVM Nekustamo īpašumu pārvaldes darbā, ar tiem apseko iznomātās platības, pārbaudot, vai nomnieks apsaimniekošanu veic atbilstoši līguma noteikumiem. Tāpat no putna lidojuma augstuma tiek iegūta informācija par konkrētu objektu, gatavojoties nomas izsolēm – ar dronu šāda apsekošana veicama daudz ātrāk un efektīvāk. 

Ar droniem uzrauga arī LVM izbūvētos ceļus, precizēta to atbilstību Nekustamo īpašumu valsts kadastra informācijas sistēmām. Droni ir neaizvietojami, ja jāizpēta kāds objekts grūti pieejamā vietā. 

foto: Publicitātes foto
Visai plaši dronus izmanto LVM Nekustamo īpašumu pārvaldes darbā

Nav jāforsē purvi, nav jākāpj kokā

“Bezpilota gaisa kuģi mūsu darbiniekiem palīdz veikt gan ikdienas darbus, gan plānveida kontroles apsekošanas. Droni vizuāli ļauj sasniegt objektus, kuru apskati līdz šim apgrūtināja dažādi šķēršļi,” teic LVM Nekustamo īpašumu pārvaldes vadītājs Valdis Kalns. Proti, cilvēkam nav jālec pāri grāvjiem vai jāforsē dumbrājs, visu var apskatīt ekrānā no gaisa.

Gluži vai neaizvietojami droni ir kļuvuši lielo putnu ligzdu apsekošanā. LVM strādā vairāki vides eksperti, kuri īsteno lielo plēsīgo putnu aizsardzības un uzskaites programmas. Pirmie šādi mēģinājumi notika jau 2017. gadā, kad ar drona palīdzību apsekoja trīs zivju ērgļu ligzdas. Konkrēto ligzdošanas vietu koki bija visai nokaltuši, tādēļ cilvēkam tādos kāpt būtu bīstami. Kopš tā laika dronu pielietošana šajā jomā gājusi tikai plašumā. 

“Darbinieku interese par darbošanos ar droniem tikai pieaug, un reģistrēto lidojumu skaita pieaugums apliecina, ka šo bezpilota lidaparātu izmantošana kļuvusi par ikdienu un neaizstājamu palīdzību darba vajadzībām. Mēs priecājamies, ka mūsu darbinieki apgūst dažādas tehniskās novitātes un esam gatavi viņiem sniegt jebkādu nepieciešamo palīdzību,” norāda LVM Bezpilota gaisa kuģu ekspluatācijas vadītājs Kārlis Linde.