foto: Shutterstock
To mēdz dēvēt par spāņu ruleti - kāda ir modīgā paprika ‘Pimientos de Padrón’?
Interesanti, ka šīs šķirnes pākstīm ir dažādas asuma pakāpes. Vairums pākšu garšo maigi, bet tad pēkšņi kāda izceļas ar pamatīgu pikantumu.
Garšīgi
2022. gada 21. septembris, 07:11

To mēdz dēvēt par spāņu ruleti - kāda ir modīgā paprika ‘Pimientos de Padrón’?

"100 Labi Padomi"

Lai gan dārzkopji nav vienisprātis, vai tā ir paprika vai čili, par vienu lietu gan šaubu nav – šīs pākstis pēdējos divos gados ir kļuvušas par modes uzkodu lielā daļā Eiropas.

‘Pimientos de Padrón’ ir Spānijā ļoti populāra paprikas/čili šķirne, kuras vārdā dēvē arī pašu ēdienu. Recepte ir gaužām vienkārša: zaļās pākstis ar visām sēklām un kātiņu liek pannā sakarsētā olīveļļā, apcep no visām pusēm un pārkaisa ar rupjo jūras sāli. Bauda kā uzkodu gan vienu pašu ar grauzdētu maizi, gan kopā ar olīvām, vītinātu šķiņķi un vīnu. Iespējams, tieši šīs vienkāršības un salīdzinoši vieglās audzēšanas dēļ pieprasījums pēc šīm sēklām un stādiem kļuvis milzīgs un pākstis briest teju vai visu Eiropas valstu dārzos, siltumnīcās un balkonos.

foto: Shutterstock

‘Pimientos de Padrón’ ir ražīga šķirne, kas atbilstošos apstākļos bagātīgi ražo līdz pat vēlam rudenim. Pākstis novāc zaļas, negatavas, kad tās ir 5–6 cm garas.

Interesanti, ka šīs šķirnes pākstīm ir dažādas asuma pakāpes. Vairums pākšu garšo maigi, bet tad pēkšņi kāda izceļas ar pamatīgu pikantumu. Tāpēc arī to mēdz dēvēt par spāņu ruleti – nekad nevar zināt, kādu pārsteigumu katra pāksts sagādās.

foto: Shutterstock

Kas jāzina par šīs šķirnes audzēšanu?

*Ja audzē no sēklām, rēķinies, ka pirmie asniņi parādīsies pēc 6–10 dienām un pirmās zaļās pākstis būs novācamas pēc divarpus mēnešiem. Ja gribas, lai pākstis iekrāsojas sarkanas, nāksies gaidīt trīs mēnešus.

*Šķirnei patīk silta, saulaina, no vējiem pasargāta vieta. Mūsu apstākļos drošāk audzēt siltumnīcā, taču gana labus stādus var izlolot arī laukā pie ēkas sienas vai mūra dienvidu pusē, arī uz dienvidu puses balkona.

*Ja audzē lielā podā, kur ir pietiekami daudz augsnes, un ja ziemā ir iespēja novietot to siltā ziemas dārzā vai apkurināmā siltumnīcā, tad labi pārziemo un nākamajā gadā aplaimo ar vēl bagātīgāku ražu.

*Labi pārcieš īsākus sausuma periodus un priecājas par mēslošanu ar atšķaidītu nātru vircu.

*Labi sadzīvo ar sīpoliem, ķiplokiem, baziliku, salātiem, lokiem un samtenēm, bet nepatīk, ja tuvumā aug tomāti, baklažāni, kabači, gurķi, ķirbji un fizāļi.