foto: Shutterstock
Sīkumi, kas palīdzēs samazināt elektrības rēķinus
Noderīgi ikdienā
2022. gada 26. oktobris, 12:05

Sīkumi, kas palīdzēs samazināt elektrības rēķinus

"100 Labi Padomi"

Elektrības cenām augot, padomi, kas noderēs katrā mājsaimniecībā.

  • Ja virtuvē ir elektriskā plīts, ļoti ieteicams gatavot ēdienu katlos un pannās, kuriem cieši var uzlikt vāku. Aprēķināts, ka vārīšana un sautēšana labi noslēgtos traukos ļauj ietaupīt elektrību gandrīz par trešdaļu (!). 
  • Katla vāku nenocel un cepeškrāsns durtiņas never vaļā bez vajadzības, jo katrā šādā reizē gan no katla, gan no krāsns izplūst karstums, un atkal tiks tērēta elektrība, lai sasniegtu vēlamo temperatūru. Ja izveidojies paradums ik pa brīdim nocelt katla vai pannas vāku, lai pārbaudītu, kas katlā notiek, nomaini necaurspīdīgos vākus ar stikla vākiem – tad varēsi sekot ēdiena gatavošanās procesam, vāku necilājot.
  • Ēdienu vispirms pilnībā atdzesē un tikai tad liec ledusskapī, jo, ieliekot siltu ēdienu, tiek tērēta papildu elektrība, lai uzturētu zemo temperatūru.
  • Ledusskapi nenovieto blakus virtuves tehnikai, kas darbojoties izdala siltumu, piemēram, plītij, cepeškrāsnij un radiatoriem. Jo lielāks siltums blakus, jo vairāk elektrības patērē ledusskapis, lai uzturētu vajadzīgo vēsumu.