Dabas antidepresants - kas ir zeltsakne un kā to izmantot savā labā?
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Dabas antidepresants - kas ir zeltsakne un kā to izmantot savā labā?

"100 Labi Padomi"

Tautā rožaino rodiolu (Rhodiola rosea) dēvē arī par zeltsakni, un ik pa laikam tā iegūst tādu kā modes auga statusu. Parasti tas notiek brīžos, kad cilvēkus teju vai kolektīvi pārņem neizskaidrojams stress un nemiers, zūd koncentrēšanās un darbaspējas, viņi jūtas apjukuši.

Šādās reizēs zeltsakne patiešām palīdz, jo pozitīvi iedarbojas uz mentālajām un fiziskajām spējām, mazina nogurumu, ļauj vieglāk pārdzīvot stresu. Ne velti daudzviet Eiropā to sauc par pretstresa augu un par dabas antidepresantu. Turklāt zeltsakne stiprina imunitāti, to iesaka lietot arī profilaksei pret vecuma demences izpausmēm.

Rodiolas dzimtene skaitās Sibīrija, taču tā labi aug arī pie mums – gan dārzā, gan puķu podā telpās. Ja audzē uz palodzes, tā lieliski noder gaisa attīrīšanai. Dziedniecībā izmanto rodiolas sakni.

Rodiolas tēja nervu sistēmas dziedināšanai

Sagriez 5 g saknes un miezerī sasmalcini vēl sīkāk. Ieber katliņā, aplej ar 350 ml ūdens, uzvāri, uzliec vāku un uz lēnas uguns turpini vārīt pusstundu. Izkās.

Ja vēlies ilgāku laiku stiprināt savu veselību, dienā (līdz agrai pēcpusdienai) pa malciņiem izdzer divas nepilnas glāzes.

Tēmas