Viena Vide Visiem
2022. gada 14. jūlijs, 15:03

Viena. Vide. Visiem. Vai vēja enerģija kļūs par Latvijas nākotni?

Jauns.lv

Lai attīstītu vēja parkus, Latvijā izveidots divu valsts uzņēmumu – “Latvenergo” un “Latvijas valsts mežu” – kopuzņēmums, kura uzdevums ir izstrādāt un attīstīt stratēģiskus vēja parkus, tādējādi mazinot enerģētikas nozares atkarību no Krievijas gāzes.

Vēja turbīnas kā elektroenerģijas avotu atbalsta vairākums Latvijas iedzīvotāju, tomēr izskan arī iebildumi gan no dabas draugiem, gan arī iedzīvotājiem, kas nevēlas vēja parkus tiešā savu mājvietu tuvumā. Par spīti problēmām, vēja enerģija jau drīzumā kļūs par nozīmīgu enerģētiskās neatkarības faktoru.

Latvijas Ekonomikas ministrijas Ilgtspējīgas enerģētikas politikas departamenta vecākais eksperts Einārs Cilinskis atklāj, ka Latvijas valsts kopā ar Igauniju un sadarbībā ar Eiropas Komisiju strādā pie vēja ģeneratoru projekta jūrā “Elwing”. Tomēr pastāv bažas, ka līdz 2030. gadam, kad Latvijai jāsaniedz klimata neitralitātes mērķi, šis projekts vēl nebūs realizēts, tāpēc ir izveidots stratēģisks kopuzņēmums, kurā piedalās “Latvenergo” un “Latvijas valsts meži”. Tā uzdevums – veikt izpēti un veidot vēja parkus, izmantojot Latvijas valsts mežu teritorijas.

foto: ekrānuzņēmums no video

“Latvenergo” valdes loceklis Kaspars Cikmačs atzīst, ka Latvija var lepoties ar savām hidroelektrostacijām, kas ražo atjaunojamo enerģiju, tomēr ar to jaudām zaļo mērķu sasniegšanai nepietiek. Viņš uzskata, ka vēja enerģijas izmantošana ir efektīvs un arī izmaksu ziņā pieejams veids, kā paaugstināt Latvijas enerģētisko neatkarību.

Vēja enerģijas asociācijas un SIA “Eolus” valdes loceklis Gatis Galviņš atklāj, ka vējš patlaban ir izmaksu ziņā pieejamākais un efektīvākais atjaunojamās enerģijas veids. Ir apstiprināts projekts, kas paredz Tukuma novadā uzstādīt 22 turbīnas, kas spēs saražot 6–7 % Latvijai nepieciešamās elektroenerģijas. Kaspars Cikmačs piebilst, ka tagad pieejamās vēja turbīnas ir ievērojami efektīvāka par vecākiem modeļiem. Tās spēj saražot par desmit reižu vairāk elektrības, tātad jāuzstāda mazāk turbīnu, turklāt tās ir videi draudzīgas.

Skaties video, kā tiek uzstādītas vēja turbīnas, kā tās ietekmē vidi, un saņem atbildes uz citiem jautājumiem par vēja enerģiju.

Raidījums tapis ar Latvijas Vides Aizsardzības fonda atbalstu.