foto: Shutterstock
Kā atjaunot mājas fasādi bez lieliem ieguldījumiem
Noderīgi ikdienā
2022. gada 5. jūlijs, 10:24

Kā atjaunot mājas fasādi bez lieliem ieguldījumiem

Jauns.lv

Kurš gan savā rūpīgi koptajā pagalmā vai dārzā negribētu skaistu māju. Siltais un saulainais laiks vasarā rada labvēlīgus apstākļus ne vien dārza darbiem, bet arī ēkas fasādes atjaunošanai. Tirdzniecības tīkla “Kesko Senukai Latvia” eksperti apkopojuši ieteikumus, kā to paveikt bez milzīgām investīcijām. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Identificējiet problēmas un izveidojiet plānu

Ēkas renovācijas projekti parasti rada daudz jautājumu – ar ko sākt, kādu budžetu plānot, kā vispār sasniegt vēlamo rezultātu. Speciālisti iesaka vispirms pārbaudīt fasādi un precīzi noteikt, ko vēlaties uzlabot Tas var būt sienu apšuvums, ārdurvis, logi, bet varbūt tikai āra apgaismojums. Tikai precīzi zinot, kur vajadzīgas izmaiņas, var sākt meklēt atjaunošanai nepieciešamos materiālus, plānot darbus un aprēķināt projekta budžetu.
Sagatavojot fasādes atjaunošanas plānu, rūpīgi jāpārdomā mērķi – vai vēlēsieties atjaunot ēkas sākotnējo izskatu, vai radikāli mainīt to, kā izskatās jūsu māja, bet varbūt tikai atdzīvināt kopskatu, integrējot atsevišķus elementus, kas saskan ar jau esošo dizainu.

Sadaliet budžetu pēc prioritātēm: ja galvenais mērķis ir pārkrāsot sienas, nesāciet ar āra apgaismojuma iegādi! Darbošanās pēc plāna palīdzēs sekot līdzi budžetam, lai nauda neizsīktu vēl pirms darbu pabeigšanas.

Sienu pārkrāsošana: aizsardzība pret ārējiem faktoriem

Viens no būtiskākajiem eksterjera elementiem ir glītas un stilīgas ārsienas. To pārkrāsošana var palīdzēt atsvaidzināt koptēlu bez īpašas piepūles. Tas ne tikai ļauj iekļauties modes tendencēs, bet arī pasargāt māju no ārējo faktoru nelabvēlīgās iedarbības.
Ja māja ir no koka, eksperti iesaka, izvēloties krāsu, pievērst uzmanību tam, vai vēlaties saglabāt tekstūru, lai pārklājums būtu daļēji caurspīdīgs, vai arī vēlaties krāsot koku ar krāsu. Krāsa, kas pilnībā pārklāj koksni, vairāk pasargā to no klimata ietekmes, neļaujot netīrumiem un ūdenim iekļūt krāsotajā virsmā. Ja tomēr nevēlaties pilnībā nosegt koka virsmu, varat izvēlēties alternatīvu krāsošanai – lazūru. Tas ir caurspīdīgs pārklājums, kas dziļi iesūcas kokā, piesūcina to, izceļ koka skaistumu un pasargā to no ultravioletajiem stariem un atmosfēras ietekmes.

Citi sienu apdares risinājumi

Ja mājas sienas ir gludas, eksperti iesaka pievienot vairāk tekstūras un krāsas. Piemēram, vienā krāsā nokrāsotu māju var atdzīvināt ar dažādām koka apdares detaļām un dekoratīviem augiem. Šāds risinājums acumirklī atdzīvinās fasādi. Mūsdienās ir iespējams bez pūlēm iegādāties dažādus dekoratīvus fasādes elementus: rustus, paneļus, logu elementus, fasādes karnīzes un citus  gan ķieģeļu, gan betona, gan arī koka sienām. Tas ir moderns veids, kā atjaunot novecojušu fasādi.

Logu un durvju renovācija

Logu un durvju nomaiņa izklausās dārgi, bet eksperti iesaka uzreiz neatmest ar roku šai idejai. Varbūt pat nav nepieciešami jauni logi un pietiek ar esošo logu rāmju pārkrāsošanu. 
Plānojot ārdurvju nomaiņu, profesionāļi iesaka izvēlēties tādas durvis, kas ne tikai vizuāli atdzīvina kopējo mājas izskatu, bet arī palielina dabiskās gaismas plūsmu gaitenī. Tam lieliski piemērotas ārdurvis ar stiklu, kas neļaus svešiem skatieniem klejot pa māju, bet arī netraucēs gaismai iekļūt priekšnamā.

Pēdējie akcenti: āra apgaismojums un ainavu veidošana
Pēc mājas fasādes atsvaidzināšanas jāpadomā arī par citiem svarīgiem eksterjera elementiem, kas ietekmē kopējo izskatu – par āra apgaismojumu un apzaļumošanu. Apzaļumošana ir viens no izmaksu ziņā efektīvākajiem veidiem, kā atsvaidzināt ēkas fasādi. Arī āra apgaismojums ir lielisks akcents, kas var radīt aizraujošu pirmo iespaidu. Izvēloties dārza apgaismojumu, atcerieties par funkcionalitāti – pārdomājiet, kuras pagalma daļas un celiņi noteikti būtu jāizgaismo. Arvien populārāki šobrīd kļūst viedie āra apgaismojuma risinājumi – attālināti vadāmi gaismekļi un daudzkrāsains apgaismojums. Tāpat saglabājas liels pieprasījums pēc gaismekļiem ar saules baterijām vai LED spuldzēm, kas ir viegli uzstādāmi un kuru sortiments ir ļoti plašs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās