Noderīgi ikdienā
2022. gada 12. maijs, 06:47

7 kļūdas, ko daudzi pieļauj, uzglabājot olas

Jauns.lv

Olas ir daudzveidīgs pārtikas produkts, jo no tā var pagatavot teju jebko, sākot no omletes, līdz gardai biskvīta kūkai, taču tas ir arī viens no pārtikas produktiem, pret kura uzglabāšanu jāattiecas nopietni. Ja olas netiek pareizi uzglabātas, tajās var attīstīties baktērijas, kas var izraisīt saslimšanu to ēdājiem. 

1. Neiegādājies olas, kas jau veikalā netiek uzglabātas droši

Labākā vieta olu uzglabāšanai būs ledusskapis. Protams, veikalos nereti redzam, ka olu kastes stāvos torņos sarindotas arī turpat veikala zālē, tāda glabāšana arī ir pieļaujama, taču jāpiebilst, ka šādi uzglabātas olas sabojājies ātrāk. Aukstumā uzglabātās olās ir mazāk iespēja attīstīties baktērijām. Vēl pirms olu iegādes svarīgi ir pārliecināties, vai visas kastītē esošās olas ir veselas, vai nevienai nav ieplīsusi čaumala. 

2. Neliec olas ledusskapja durvīs

Šī ir viena no populārākajā kļūdām, ko mēdzam pieļaut. Jāteic gan, ka tā ir arī daļēji ledusskapju ražotāju vaina, jo olām paredzētā vieta nereti tiek ierīkota tieši ledusskapja durvju augšpusē. Kāpēc novietojumam ledusskapī ir nozīme? Jo svarīgas ir temperatūras svārstības. Nemitīgi virinot ledusskapja durvis, olas piedzīvo temperatūras izmaiņas, kas rada bažas par salmonellas attīstības iespējām. 

3. Iestati ledusskapi pareizajā temperatūrā

Olas ne tikai vēlams uzglabāt ledusskapī, bet tām nepieciešama arī pareizā temperatūra. Tāpat vēlams olas arī ledusskapī turēt kartona kastītē. 

4. Nemazgā olas 

Ja olas taisies uzglabāt ilgāk par vienu dienu, pirms tam tās nemazgā! Mazgāšana noārda olas dabīgo aizsargplēvi, un tās ātrāk sabojājas. 

5. Jebkuru ēdienu, kurā izmantotas arī olas, jātur ledusskapī

Ja ēdiena gatavošanā izmanto olas, pāri palikušo produktu ievieto ledusskapī divu stundu laikā. Tas mazinās salmonellas attīstības risku. Cieti vārītas olas ledusskapī drīkst uzglabāt nedēļu. 

6. Pirms lietošanas pārliecinies, vai ola ir svaiga

To var izdarīt pat nesasitot olu. Ieliec to bļodiņā ar aukstu ūdeni. Ja ola nogrimst uz sāniem, tā joprojām ir svaiga. Ja ola nogrimst, bet paliek stāvus pozīcijā, tā joprojām ir ēdama, taču neuzglabā šādu olu vairs pārāk ilgi. Ja ola peld virs ūdens, tā vairs nav lietojama. 

7. Neizmanto uzturā ieplīsušas olas

Caur čaumalas plaisām olā var iekļūt baktērijas, tāpēc noteikti neriskē un neizmanto uzturā šādas olas.