Noderīgi ikdienā
2022. gada 6. maijs, 06:44

Kā izaudzēt labu sīpolu?

"100 Labi Padomi"

Jāizdomā un jāzina, kādam nolūkam sīpolus audzēsi: lokiem, tā dēvētajam svaigajam patēriņam, t. i., lokus ēdīsi kopā ar sīpoliem, audzēsi saldos sīpolus, kas nav sīvi un labi der ēšanai salātos, vai arī glabāšanai visu ziemu. Atbilstoši nolūkam jāizvēlas piemērota šķirne, jo, piemēram, ir arī loku sīpoli, kas apakšā neveido sīpolu, līdz ar to no tiem velti gaidīt sīpolu ražu.

1. Jāsagatavo piemērota vieta un augsne. Tai jābūt normālai minerālaugsnei, bet nekādā ziņā tādai, kur vismaz pēdējos piecus gadus ir auguši sīpoli, ķiploki un sīpolpuķes, piemēram, tulpes, jo visi šie ir vienu slimību, piemēram, baltās puves un pelēkās puves, avots. Sīpolus var stādīt tur, kur iepriekš auguši kartupeļi, galda bietes, zirņi.

3. Jāstāda īstajā brīdī. Ja grasies sīpolus audzēt no sēklām, tad sēj ne vēlāk par 5.–7. maiju, jo augšanas periods ir garš – var īsti labi neizaugt, jo vasaras otrajā pusē dažkārt jācīnās ar slimībām. Ja stādi sīksīpolus, tad ir divi varianti: ja gribi iegūt svaigus sīpolus kopā ar lokiem, tad vari riskēt un stādīt jau aprīļa vidū, bet, ja negribi riskēt, tad stādi ne agrāk par maija pirmās dekādes beigām. Tas tādēļ, ka maija sākumā mēdz būt visai kodīgas salnas.

Neieteiktu sēt un stādīt sīpolus izteiktā aizvējā, jo tur tie var ātrāk saslimt ar neīsto miltrasu. Labāk izvēlēties atklātu, vējotu vietu. Vasaras otrajā pusē biežāk veidojas migla, un jo ilgāk uz lokiem turas rasa, jo nevēlamāk sīpolam.

4. Jāņem vērā daži mēslošanas principi. Ieteicams izvēlēties tādu mēslojumu, kurā ir vairāk kālija, bet nevajag pārforsēt ar slāpekli, it sevišķi, ja sīpoli paredzēti ilgākai uzglabāšanai.

5. Jānovāc īstajā brīdī. Īstais brīdis ir pienācis tad, kad loki noliecas un līdz ar to sīpolam vairs netiek pievadītas barības vielas.