foto: Pexels
Kas jāzina, lai iegādātos tiešām labu eļļu
Noderīgi ikdienā
2022. gada 15. janvāris, 08:25

Kas jāzina, lai iegādātos tiešām labu eļļu

"100 Labi Padomi"

Atšķirībā no vīna eļļa ar gadiem nekļūst labāka. Ar laiku tā zaudē svaigumu, aromātus un izsmalcināto garšu jeb vienkārši – sastāvas. Tāpēc uz etiķetes jāmeklē norāde par ražas novākšanas datumu.

Ja vēlies augstāko kvalitāti, pērc tikai Extra Virgine olīveļļu, jo ar frāzēm aukstā spieduma mēdz rotāt arī mazāk kvalitatīvu olīveļļu etiķetes. Arī ar norādēm "Gatavots no dažādām olīvām" un "Gatavots Itālijā" arī jāuzmanās – īstai mantai nav jāslēpj konkrēta olīvu šķirne vai konkrēts olīvu audzēšanas reģions.

Vairums eļļu, ko mūsu veikalos var iegādāties ar "Made in Italy" uz etiķetes, ir spiestas plašam patēriņam... Spānijā un Grieķijā, kas, protams, nebūt nav slikti. Slikti ir tad, ja eļļa nav tik augstas kvalitātes, par kādu tiek uzdota. Tāpēc pērc olīveļļu, kam uz iepakojuma ir norāde par likumā garantēto kvalitāti, piemēram, trīs maģiskie burti DOP. Pievērs uzmanību, vai produkts ir ražots vai tikai iepildīts pudelēs uz etiķetes norādītajā vietā.
Atzīmes Organic vai Unfiltered nenorāda uz kvalitāti, bet tikai uz metodi.

Vēl daži knifi:

  • eļļa, kas spiesta no agrīnas ražas būs zaļganīga, ar sīvu garšu, eļļa no gataviem augļiem ir gaiši dzeltena, ar maigu garšu. Taču olīveļļas garša lielā mērā ir atkarīga arī no augsnes un klimata, kurā audzis koks.
  • Turi olīveļļu tumsā, vislabāk 14–16 grādos, vislabākais – tumšā stikla pudelē ar blīvu korķi. Nav nepieciešamības eļļu pārliet citā traukā, jo saskarsme ar gaisu tai neko labu nedos. Arī tāpēc eļļu ieteicams izlietot mēneša, augstākais – divu laikā pēc pudeles atvēršanas.

Neaizmirsti arī saulespuķu un rapšu sēklu eļļu!

Rapšu eļļa. Pa­ras­tā rap­šu eļ­ļa mēdz būt gai­ši dzel­te­na ar nei­trā­lu garš­u, bet augst­vēr­tī­gā auk­stā spie­du­ma – zel­tai­nā no­krā­sā un vieg­lā riek­stu garš­ā. Šā ie­mes­la dēļ rap­šu eļ­ļa iz­ceļ un pas­tip­ri­na ēdie­na ci­tu sa­stāv­da­ļu garš­u. Tā ir ide­āla vā­rī­ša­nai, sau­tē­ša­nai, cep­ša­nai – vi­siem ēdie­niem, ku­riem vē­lams sa­gla­bāt sa­vu in­di­vi­du­ālo garš­u. Sa­vu­kārt auk­stā spie­du­ma eļ­ļa vai­rāk der sa­lā­tu mēr­cēm. Vē­sā un tum­šā vie­tā turēta, ra­fi­nē­ta eļ­ļa de­rī­ga 18 mē­ne­šus, ne­ra­fi­nē­ta – 6 mē­ne­šus, bet at­vēr­tā vei­dā – trīs četr­us mē­ne­šus. Vēl ne­sen rap­šu eļ­ļu ne vi­sa­i cie­nī­ja, jo tā ātr­i ie­gu­va rūg­te­nu pie­gar­šu, ta­ču jaun­ajām šķir­nēm tā­das nav. Tā ir pie­mē­ro­ta arī kom­bi­nē­ša­nai ar ci­tām eļ­ļām.

Sau­les­pu­ķu eļ­ļa. Krā­sā – no gai­ši līdz tum­ši dzel­te­nai, gan­drīz brūn­ga­nai. Auk­stā spie­du­ma eļ­ļai ir gai­ša krā­sa un mai­ga riek­stu garš­a. Ra­fi­nē­ta eļ­ļa ir nei­trā­la garš­ā. Tā ir uni­ver­sā­la eļ­ļa, kas no­der cep­ša­nai, sau­tē­ša­nai, vā­rī­ša­nai, sa­lā­tu un svai­gu dār­ze­ņu ēdie­nu ga­ta­vo­ša­nai. Ra­fi­nē­tā sau­les­pu­ķu eļ­ļa ir īpa­ši pie­mē­ro­ta kar­sē­ša­nai un strau­jai pro­duk­tu ap­cep­ša­nai, kā arī fri­tē­ša­nai.

Uz­gla­bā tum­šā un vē­sā vie­tā, ra­fi­nē­ta eļ­ļa de­rī­ga 18 mē­ne­šus, auk­sti spies­ta – 12 mē­ne­šus. Eļ­ļa at­vēr­tā pu­de­lē jā­iz­lie­to di­vos mē­ne­šos, pēc tam tā vairs nav bau­dā­ma.

Tēmas