Garšīgi
2022. gada 1. janvāris, 08:28

Ne vegānisks, ne bioloģisks nav automātiski veselīgs

Kas Jauns Avīze

Veģetārā uztura skolas "Vegus" vadītāja Dita Lase "Facebook" profilā nākusi klajā ar vienkāršu un precīzu skaidrojumu dažādām ēšanas nostādnēm.

“Bioloģisks nenozīmē automātiski un vienmēr veselīgs,” uzsver Lase. Tas ir bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūts produkts, ražots no bio izejvielām, ievērojot bioloģisko produktu regulas prasības – par audzēšanu, nevis veselīgumu. “Arī tīrs cukurs var būt bio – cukurniedres audzētas bioloģiski, cukurs gatavots pēc regulas prasībām,” skaidro Lase.

Vegānisks, "plant based", veģetārs tieši tāpat nenozīmē automātiski veselīgs vai veselīgāks par nevegānisku pārtiku. “Vegānisks ir – bez dzīvnieku produktiem. Vegānisms nav par veselīgumu – tas ir par dzīvnieku aizsardzību. Kā gaļa ir veselīga (pieņemsim), bet desa nav, tāpat arī vegāniska desa ir "junk" (nevēlama – Red.), nevis "superfood". Pupiņas ir "superfood", bet sojas desa – nav. Tā ir tikai bez dzīvniekiem sastāvā,” raksta Lase.

Veģetārisms nav tikai dārzeņi, un cukurs ir visnotaļ vegānisks produkts, vegāniska kūka nav diētiskāka par parasto, tā ir produkta izcelsme, nevis veselīguma mērs.

Daudzi ražotāji tagad uz saviem produktiem norāda, ka tie nesatur glutēnu, ne tikai maize, bet arī, piemēram, degvīns. Arī tas nenozīmē automātiski veselīgs, bet – bez lipekli jeb glutēnu saturošiem graudiem. Tas ir svarīgi celiakijas un glutēna nepanesības pacientiem – viņiem tas ir dzīvības un nāves jautājums. Pārējiem tas ir par neko, norāda Lase, atgādinot, ka arī cukurs ir pilnīgi bez glutēna.

Zaļā un Bordo karotīte arī nav par veselīgumu, bet par vietējo izcelsmi un kvalitatīvu ražošanu. Teorētiski arī Latvijā var saražot cukuru pilnībā no vietējām izejvielām visaugstākajā kvalitātē, turklāt no ekoloģiski audzētām cukurbietēm. Un ja jau par cukuru – tas nesatur ne kripatas tauku.

Tātad par pārtiku nevar spriest tikai pēc norādes par 0% tauku. “Spriediet par produktu veselīgumu pēc to sastāva. Un paturiet prātā, ka apzīmējumi apzīmē tikai to, kas tajos teikts. Nepiedēvējiet tiem visiem veselīgumu,” aicina Lase.