Noderīgi ikdienā
2021. gada 27. decembris, 07:13

Sietiņi beramajai tējai. Kuri ir vislabākie?

"100 Labi Padomi"

Mūsdienās ir pieejami dažādi sietiņi beramajai tējai. Kuru izvēlēties, lai izceltu vissmalkākās tējas garšas nianses un aromātu? Un kuru lietot ir visērtāk?

Groza formas sietiņš

Parasti tie ir diezgan lieli – pieskaņoti krūžu vai tasīšu izmēram. Lietošana ir pavisam vienkārša – sietiņu ievieto krūzē, ieber tajā tēju, uzlej karstu ūdeni un ļauj lapiņām ievilkties. Kad tēja ievilkusies, samaisi krūzes saturu ar karoti, pagaidi pāris sekunžu un izņem sietiņu. Pašlaik īpaši populāri ir bambusa tējas sietiņi grozu formā.

Sietiņš ar rokturi vai knaibļu formā

Šāda veida sietiņi ir ērti lietojami, turklāt tie pilda funkciju divi vienā – karote un tējas sietiņš. Tēju ieber sietiņā, kas atrodas kāta vai knaibļu galā, saspiež kopā un ievieto krūzē, tad uzlej karstu ūdeni. Pirms sietiņa izņemšanas to vairākkārt paskalini, lai visu tējas labumu un aromātu dabūtu krūzē.

foto: Shutterstock

Olveida vai bumbveida sietiņš ķēdītē

Ķēdītē iekārts ovālas vai apaļas formas tējas sietiņš ir viens no populārākajiem un zināmākajiem sietiņu veidiem. Sietiņu viegli var atvērt, iebērt tēju, aiztaisīt un tad piestiprināt pie krūzes malas vai osas.

Sietiņš – papīra maisiņš

Papīra tējas sietiņš jeb tējas filtrs popularitāti ieguva vien nesen. Tas ir ērti lietojams un īpaši pa prātam tiem, kuri nevēlas ņemties ar sietiņu tīrīšanu un mazgāšanu; šo var vienkārši izmest miskastē. Pērkot papīra tējas filtru, pievērs uzmanību tam, kā tas turēsies krūzītē. Tas ir svarīgi, lai tējas biezumi no filtra neiekļūtu krūzē. Ir pieejami uz kociņa uzverami tējas filtri, ar diegu savelkami vai vienkārši aizlokāmi.  

foto: Shutterstock

Silikona sietiņš

Šie sietiņi ir kvalitatīvi un izgatavoti no karstumizturīga un veselībai nekaitīga materiāla, tomēr pirms pirmās lietošanas silikona sietiņu vēlams apliet ar verdošu ūdeni, lai izšķīdinātu vaska kārtiņu, ar ko tas pārklāts. Izvēloties silikona sietiņu, īpašu uzmanību pievērs caurumiem, jo dažkārt tie ir tik mazi, ka ūdenim ir grūti piekļūt tējas lapām.  

foto: Shutterstock

Ņem vērā!

  • Lielāka izmēra sietiņos tējas lapas varēs labāk atvērties, tāpēc tēja būs aromātiskāka, veselīgāka un garšīgāka.  
  • Izvēloties tējas sietiņu, īpašu uzmanību pievērs pat sīkākajām detaļām – apskati, vai ir ērts rokturītis, aiz kura sietiņu varēsi atbalstīt pret krūzes malu vai paņemt rokās. Ja sietiņš ir no metāla, lūko, lai tā rokturī būtu koka vai plastmasas detaļas, kas neuzkarst – tā sietiņu, nebaidoties apdedzināties, viegli varēsi izņemt no krūzes. 

Interesanti

Mazs tējas sietiņš, ko ievietoja tieši krūzītē pirms tējas ieliešanas no tējkannas, Eiropā pirmo reizi parādījās Krievijā 18. gadsimta beigās. Līdz pat 19. gadsimta otrajai pusei tējas sietiņi bija liela greznība, to izgatavošanai izmantoja zeltu, sudrabu un pat dārgakmeņus.

Tolaik arī pati tēja bija dārga. Pēc tam, kad tēja bija dzerta bagātās mājās, to atkal žāvēja un tirgoja krodziņiem vai nabadzīgākām saimniecībām. Krodziņos tējas biezumus mēdza žāvēt atkal un atkal, līdz tēja bija zaudējusi gan garšu, gan krāsu. Un pat šādu tēju iemanījās pārdot visnabadzīgākajiem ļaudīm. Pēdējā reizē tējas lapas bēra tieši krūzē, nevis aplēja tējkannā un izlēja caur sietiņu, tāpēc pirms vairākiem gadsimtiem krūzē peldošas tējas lapas uzskatīja par nabadzības pazīmi.