Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Garšas ziņā puravs ir maigāks par savu līdzinieku sīpolu, tāpēc iesakāms tiem, kuriem sīpolu sīvums šķiet par asu, bet aromāts – par uzmācīgu. (Foto: ddp/abaca press/ Vida Press)

Kā rīkoties ar puraviem rudenī?

Noderīgi ikdienā
24. novembrī 07:41 2021. gada 24. novembrī 07:41
  "100 Labi Padomi"
Puravs ir lielisks aukstumizturīgs dārzenis, labi piemērots mūsu klimatiskajiem apstākļiem, un ražu var vākt teju vai visu gadu.

Var teikt, ka ir ir trīs veidu puravi: vasaras (ražu sāk vākt no jūlija vidus), rudens (ražu vāc no augusta vidus līdz decembrim) un ziemas (ja zeme nav ļoti sasalusi, ražu var vākt visu ziemu – no oktobra līdz aprīlim). Vasaras puravi ir ar maigāku garšu; tie vairāk piemēroti sacepumiem un sautējumiem. Ziemas puraviem lielākoties izmanto gaišo – balto un maigi zaļo – daļu, bet tumšzaļās lapas labi noder pašu vārītam buljonam un dārzeņu buljona koncentrātam.

Foto: Pixabay.com

Dari tā!

● Novembrī izraktiem puraviem nedaudz saīsini lapas un liec kastē vai spainī ar mazliet miklām smiltīm. Uzglabā vēsā pagrabā vai citā līdzīgā telpā.

● Sala izturīgu šķirņu puravus vari atstāt dobē visu ziemu, tomēr aukstākā laikā dobi pārklāj ar zariem vai agrotīklu.

● Ja ziema ir pietiekami maiga, puravus var izrakt jebkurā laikā, kad nav sala. Izroc tik daudz, cik nepieciešams apēšanai. Kā pareizi izrakt? Ar dakšu mazliet pacel uz augšu zemi ar visu puravu, lai to vieglāk izvilkt laukā. Ņem vērā – ja šādi puspaceltu puravu tā arī atstāj uz pāris stundām un tikai pēc tam pilnībā novāc, tajā jūtami samazinās nitrātu daudzums.

Foto: Pixabay.com

Kas puravā vērtīgs?

Garšas ziņā puravs ir maigāks par savu līdzinieku sīpolu, tāpēc iesakāms tiem, kuriem sīpolu sīvums šķiet par asu, bet aromāts – par uzmācīgu.

Puravs ir brīnišķīgs C un B grupas vitamīnu, kā arī kalcija, magnija, kālija, dzelzs un vēl citu vērtīgu vielu avots ar antibakteriālu iedarbību. Regulāri iekļaujot ēdienkartē puravus, tie ne tikai nostiprina imunitāti, bet arī palīdz cīnīties ar aptaukošanos un lieko svaru.

Foto: Pixabay.com

Saistītās ziņas

Kāpēc kāposti neaug lieli? Labākās šķirnes iesaka Sanita Poriņa, dārzkope Pāvilostas novadā
Eksotiskie un piemirstie dārzeņi – rāceņi. Receptes, ko no tiem pagatavot
Ēd mārrutkus, un būsi vesels! Mārrutku audzētājs Māris Lapiņš: "Ķiploks nestāv mārrutkam blakus!"

Citi šobrīd lasa

Kas ir četras mediķes – antivakseres: Dieva mājas, ājurvēda bez medikamentiem... 34
Klāt pirmā advente! Lūk, kādas Ziemassvētku eglītes uzstādītas Latvijas pilsētās: FOTO, VIDEO
Omikrons, kas satraucis pasauli. Cik daudz par to šobrīd zināms? 14
Pievienot komentāru

Леонид Агутин раскрыл, что написал Градскому в последнем сообщении

Алла Пугачева посвятила пронзительный пост Александру Градскому