foto: Shutterstock
Kur izmantot bambusu dzinumus, kurus pie mums pārdod, konservētus kārbiņās?
Zupas, sautējumi, cepti dārzeņi, olu kultenis, salāti, asas un mazāk asas mērces ir īstie ēdieni, kuros izmantot bambusu dzinumus. Starp citu, tas esot labs līdzeklis pret depresiju.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 28. septembris, 18:13

Kur izmantot bambusu dzinumus, kurus pie mums pārdod, konservētus kārbiņās?

"100 Labi Padomi"

Klasiskās bambusu audzētājvalstis ir Ķīna, Taivāna, Japāna un Taizeme, bet nu jau labu laiku bambusu dzinumus audzē arī Itālijā. Āzijas valstīs ražu novāc divreiz gadā, turklāt katrs vākums ir atšķirīgs – ir lielie pavasara dzinumi un mazie, maigie ziemas dzinumi.

Pie mums tos pārdod, konservētus kārbiņās vai iepakotus vakuumā. Svaigi dzinumi satur zilskābi, no kuras var atbrīvoties tikai karsējot. Vairāku šķirņu svaigie dzinumi ir arī visai rūgti, tāpēc tā dēvētajās bambusu zemēs ūdenim, kurā vāra dzinumus, mēdz pievienot čili un rīsu miltus – tie noņem rūgtumu. Konservētajiem bambusu dzinumiem ir neitrāla garša, taču kombinācijā ar citiem produktiem parādās dažādas nianses.

Zupas, sautējumi, cepti dārzeņi, olu kultenis, salāti, asas un mazāk asas mērces ir īstie ēdieni, kuros izmantot bambusu dzinumus. Starp citu, tas esot labs līdzeklis pret depresiju.

foto: Shutterstock

Vokpannā sautēti Ķīnas kāposti

750 g Ķīnas kāpostu
400 g liesas cūkgaļas
150 g bambusu dzinumu
4 ēdk. zemesriekstu eļļas
2 ēdk. eļļas
3 ēdk. sojas mērces
2 tējk. cukura
šķipsniņa sāls

1. Vokpannā sakarsē zemesriekstu eļļu un maisot strauji apcep strēmelītēs sagrieztu cūkgaļu. Izņem gaļu no pannas.

2. Pannā palikušo šķidrumu samaisi ar sojas mērci, cukuru un šķipsniņu sāls. Ielej bļodiņā.

3. Pannā sakarsē eļļu, iemaisi notecinātus bambusu dzinumus, pievieno smalkās strēmelītēs sagrieztu Ķīnas kāpostu un uz lielas uguns cep 2–3 minūtes.

4. Pievieno gaļu un mērci no bļodiņas, samaisi un vēlreiz uzkarsē.

Bambusu dzinumu salāti

250 g bambusu dzinumu
2 vārītas olas
1 sarkanās paprikas pāksts
1 ķiploka daiviņu
½ gurķa
¼ vārītas selerijas saknes
4 ēdk. sojas mērces
3 ēdk. etiķa
2 ēdk. eļļas.
½ tējk. malta ingvera
šķipsniņa maltu piparu, cukura, sāls
dilles, estragons

1. Bļodā sakul malto ingveru ar sojas mērci, etiķi un eļļu.

2. Pievieno smalki sakapātas olas, smalki sakapātu sarkanās paprikas pāksti, ar sāli saberztu ķiploka daiviņu, maltus piparus un šķipsniņu cukura. Uz 20 minūtēm novieto vēsumā.

3. Notecinātus un salmiņos sagrieztus bambusu dzinumus samaisi ar salmiņos sagrieztu gurķi un salmiņos sagrieztu selerijas sakni.

4. Pārlej ar mērci un pārkaisi ar sakapātām dillēm un estragonu.

Ātrā ķīniešu maltīte

500 g cūkas vai liellopa gaļas
250 g caurspīdīgo nūdeļu
1 kārbiņa bambusu dzinumu
1 kārbiņa konservētu ananasu
30 g kokosriekstu skaidiņu
6 ēdk. sojas mērces
 3 ēdk. eļļas
1 ēdk. kartupeļu cietes
1 ēdk. citrona sulas
sāls, pipari, garšviela Sambal Oelek

1. Pannā sakarsē eļļu, uz lielas uguns apcep strēmelītēs sagrieztu cūkas vai liellopa gaļu.

2. Pievieno notecinātus bambusu dzinumus, notecinātus konservētos ananasus un pielej notecināto ananasu šķidrumu.

3. Bļodiņā sakul kartupeļu cieti ar citrona sulu un sojas mērci, iemaisi pannā un uzvāri.

4. Caurspīdīgās nūdeles salauz mazākos gabaliņos un pārlej ar verdošu ūdeni.

5. Pannas saturam pievieno sāli, piparus, garšvielu Sambal Oelek, pārkaisi ar sausā pannā apgrauzdētām kokosriekstu skaidiņām un pasniedz ar nūdelēm.