foto: Shutterstock
Izturīgais pētersīlis: kas jāņem vērā, lai tas zaļo visu gadu (arī ziemā)
Lai pētersīlis zaļotu visu gadu, par tā labsajūtu jāsāk domāt jau kopš stādīšanas brīža.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 25. septembris, 16:13

Izturīgais pētersīlis: kas jāņem vērā, lai tas zaļo visu gadu (arī ziemā)

"100 Labi Padomi"

Pētersīlis ir diezgan izturīgs garšaugs, bet tam ir savs raksturs, kas prasa uzmanību.

Gatavojoties ziemai, pētersīļus var atstāt dobē, ja tie tur auguši kopš pavasara, bet var arī pārstādīt podā vai balkona kastē. Ja ziemā sniega ir maz vai nav vispār, ikdienas vajadzībām dažus zariņus no dobes var noplūkt gandrīz jebkurā laikā.

Ievēro!

Lai pētersīlis zaļotu visu gadu, par tā labsajūtu jāsāk domāt jau kopš stādīšanas brīža.

Dari tā!

● Izvēlies garšaugam pareizu vietu un kaimiņus. Pētersīlim patīk augt blakus redīsiem, maurlociņiem, tomātiem un gurķiem, bet tas nesadzīvo pats ar sevi, proti, nevajag stādīt jaunos pētersīļus tur, kur iepriekšējos trīs gadus jau auguši pētersīļi.

Augs labi jūtas viegli noēnotā vietā un ar barības vielām bagātīgā augsnē. Gan dobē, gan podā un balkona kastē, kur augs pārziemos, augsnei jābūt labi uzirdinātai un mēslotai.

foto: Shutterstock

● Atceries par laistīšanu! Pētersīlim nepatīk ilgi sausuma periodi, tāpēc tas jālaista regulāri, taču nedrīkst pārlaistīt, jo tad sāks pūt saknes (gan dobē, gan podā). Ja pētersīlis aug podā, jārūpējas, lai liekajam ūdenim būtu, kur notecēt. Ja vēl pusstundu pēc laistīšanas uz paliktņa stāv ūdens, tas noteikti jānolej. Īpaši pētersīlim patiks, ja to palutināsi ar remdenu vai pat nedaudz siltu ūdeni.

● Laikus centies pamanīt izmaiņas izskatā. Ja lapas sāk kļūt rūsganas vai dzeltenīgas, visticamāk, ir sākusi bojāties sakņu sistēma. Izglābt šādu augu nav viegli, tomēr der pamēģināt: rūpīgi un maksimāli nogriez visas bojātās lapas, kātus, bet pašu augu pārstādi veselīgā un – sākumā – sausā augsnē.

● Regulāri plūc – tas veicina augšanu. Būtībā pētersīli var plūkt visu cauru gadu; pareizāk gan būtu sacīt – griezt. Ieteicams nogriezt visu zariņu gandrīz pie zemes, nevis tikai noplūkt augšējās lapiņas.

Zināšanai

Ja ziemā pētersīlis ir sasalis, novāc to un lieto tāpat kā no saldētavas izņemto.