foto: Shutterstock
Kā pareizi sagatavot ķiploku dobi: nestādi tos vietā, kur iepriekš auguši sīpoli vai kartupeļi
Ķiplokiem patīk bagātīga, bet ne pārmēslota augsne, turklāt tie necieš svaigus kūtsmēslus. Lieliski der labi sadalījies komposts.
2021. gada 4. septembris, 07:43

Kā pareizi sagatavot ķiploku dobi: nestādi tos vietā, kur iepriekš auguši sīpoli vai kartupeļi

"100 Labi Padomi"

Pieci soļi, kā laikus parūpēties par vietu, kur iecerēts audzēt ķiplokus.

1. Vietas izvēle. Ķiplokiem piemērota gaiša vieta, jo ēnā tie aug slikti. Pielūko, lai augsne ir bagātīga un ar labu ūdens caurlaidību.

2. Augu seka. Lai ķiploki augtu vareni, tos nedrīkst stādīt vienā un tajā pašā vietā gadus četrus. Stādi tos tur, kur iepriekš auguši gurķi, cukīni, kabači, ķirbji, baklažāni, pākšaugi, kāpostveidīgie vai zaļumi. Ķiplokiem nepatiks augt vietā, kur iepriekš bijuši sīpoli vai kartupeļi.

3. Uzroc un attīri. Izvēlētajā vietā novāc visas augu atliekas, uzroc augsni vismaz 20 cm dziļumā un rūpīgi izlasi nezāļu saknes.

4. Augsnes dezinfekcija. Kad dobe uzrakta, iestrādā tajā trihodermīnu. Tas palīdzēs dezinficēt augsni un iznīcināt slimības.

5. Mēslojums. Iepriekš augušie augi ir iztērējuši daudz barības vielu, tāpēc zeme ir bagātīgi jāsamēslo. Nedēļu pēc trihodermīna iestrādāšanas augsni vēlreiz uzirdini un bagātini ar mēslojumu. Ķiplokiem patīk bagātīga, bet ne pārmēslota augsne, turklāt tie necieš svaigus kūtsmēslus. Lieliski der labi sadalījies komposts – tas bagātinās augsni ar nepieciešamajām barības vielām. Kad komposts ir iestrādāts, augsni salaisti. Pēc trim nedēļām dobi vēlreiz uzroc, izlasi nezāles. Tad vari stādīt ķiplokus.