Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ziemas krājumi kukaiņiem
foto: Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs.

Ziemas krājumi kukaiņiem

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Rīgas Zooloģiskā dārza kolekcijā ir vairāk nekā 40 sugu kukaiņi – eksotiski prusaki, zarkukaiņi, siseņi, vaboles un citi. Vērojot visu šo krāšņo krāsu un formu dažādību Tropu mājas ekspozīcijās, reti kurš iedomājas par to, cik sarežģīta patiesībā ir kukaiņu kolekcijas uzturēšana. Un vissarežģītākais nebūt nav īpašu temperatūras un mitruma apstākļu nodrošināšana, bet gan barības sagāde.

Tropiskie lietus meži un tropu vide kopumā ir īsta botāniķu Paradīze, jo augu daudzveidība tur ir teju vai neaptverama. Tātad, arī tropu kukaiņi, kuri pārtiek no lapām un stiebriem, var veidot ēdienkarti bagātīgu, kā pie Mārtiņa Rītiņa. Tomēr arī tur tie barības ziņā ir ļoti izvēlīgi, bet, nonākot zoodārzā, kukaiņi kļūst par neciešamiem gardēžiem. Eksperimentējot ar Rīgas zoodārza kukaiņu ēdienkarti, tapis skaidrs, ka to prasībām pilnībā atbilst tikai un vienīgi avenāju lapas. Tad nu kukaiņu kopēju diena sākas ar sēšanos velosipēda seglos, lai Mežaparka plašumos atrastu krietnu saišķi avenāju. Ja nejauši noplūkts arī sulīgs avenēm tik radniecīgo kazeņu stumbrs, milzu sienāži un zarkukaiņi teju vai sastingst aiz sašutuma un piesaka badasteiku. 

Rīgas Zooloģiskā dārza dažādo sugu kukaiņu kolekcija

Bet kur saplūkt avenājus ziemā?! Izrādās, ir vēl kāds augs, kuru tropu posmkāji uzskata par apgraušanas cienīgu – ozols! Tad nu ik rudeni 400 kilogrami bērnu (protams, ne tikai...) zoodārza cūciņām lasīto ozolzīļu nonāk nevis briežu, pekaru un citu zvēru barības silēs, bet gan sagulst kastītēs ar kūdru un aizceļo uz īpaši šim nolūkam būvēto pagrabu stratifikācijai un, pēc tam, diedzēšanai speciālās plauktu sistēmās. Ja parēķinātu, tad, iespējams, sanāktu, ka zoodārzā gada laikā izaudzē vairāk ozolu, nekā “Latvijas Valsts Mežu” stādaudzētavās... Tiesa, visi sprīdi garie ozolēni ar gardu muti tiek nograuzti, tā arī nepaspējot izdzīt vairāk, kā  5-6 lapiņas...    

Visnegausīgākās lapu grauzējas zoodārzā ir lapgriežskudras, kuras ik dienu sasmalcina un sanes pūznī krietnu vīkšķi zaļumu. Ņemot vērā to, ka viņas lapu masu nevis ēd, bet gan izmanto sēņu audzēšanai, būtu pārmēru greznība, ziemā šādi izniekot veselu ozolu mežu, tāpēc, lapgriežskudru vajadzībām divos varenos ledusskapjos vasarā tiek sagatavoti saldētu lapu krājumi. Tomēr šim nolūkam der ne katra koka lapas un tām jābūt veselām un vēl jaunām. Ozols, goba, osis, forzīdija... Garšīgi! Ik vasaru ledusskapjos tiek ievietoti gandrīz 300 sainīši ar rūpīgi atlasītiem, lapotiem zariņiem. 

Tā kā gardēžu statusā zoodārzā ir arī daudzi rāpuļi, abinieki, putni un zīdītājdzīvnieki, kuru iecienītākā delikatese ir dzīvi siseņi, šie kukaiņi tiek audzēti visai lielā skaitā. Tā kā vispieejamākā siseņu barība ir labības dīgsti, graudu diedzēšanai ir iekārtota liela, īpaši apgaismota un ventilēta telpa, kurā gada laikā kupli saasno aptuveni 1,5 tonnas kviešu graudu. Labu ēstgribu! 

Teksta autors – Ingmārs Līdaka, RNZD Izglītības metodiķis.