Noderīgi ikdienā
2021. gada 11. augusts, 05:38

Kā karstums ietekmēs sēņu ražu rudenī?

Jauns.lv

Šovasar pieredzējām rekordlielu karstuma vilni. Ko tas nozīmē sēņotājiem? Raidījumā "900 sekundes" stāsta mikoloģe Diāna Meiere.

Mikoloģe un Latvijas Nacionālā dabas muzeja pētniece Diāna Meiere apgalvo, ka sēņu daudzuma prognozēšana ir visai sarežģīta lieta.

"Ar sēnēm jau daudz kas vēl nav zināms. Tieši kā tas ietekmēs sēnes, sēņu micēliju, sēņotni, to, kas aug augsnē, to mums ir ļoti grūti pateikt," stāsta pētniece.

Meiere skaidro, ka lielajam sausumam nevajadzētu traucēt sēņu ražīgumam rudenī. Galvenais faktors, no kā atkarīga sēņu augšana, ir lietus daudzums.

Ja tuvākā mēneša laikā Latvija piedzīvos stipras lietusgāzes, micēlijs apkaltušajā augsnē atgūsies un sēnes izsēs sporas.

Sēņotāju veiksmes bildes jau šobrīd ir atrodamas sociālajos tīklos, kas apstiprina arī pētnieces teikto - tuvojoties vasaras izskaņai, pilnie sēņu grozi neizpaliks.

Meiere iesaka pievērst uzmanību ne tikai ēdamajām sēnēm kā, piemēram, baravikām vai gailenēm, bet arī citām, mazāk pievilcīgām un neēdamām sēnēm. To vērošanu pētniece pielīdzināma putnu vērošanai.