Noderīgi ikdienā
2021. gada 30. jūlijs, 04:45

Visekoloģiskākais tīrīšanas līdzeklis mājās - soda

"100 Labi Padomi"

Soda uzskatāma par visekoloģiskāko saimniecībā noderīgo līdzekli.  

Lai pagatavotu sodas šķīdumu, 15 gramus sodas izšķīdini litrā karsta ūdens un atstāj uz 25–30 minūtēm. Pēc tam izmanto tīrīšanai un spodrināšanai.

Dari tā

● Ar sodas šķīdumu notīri flīzes, keramikas, nerūsējošā tērauda un mākslīgās šķiedras virsmas. Pēc tam noskalo ar tīru ūdeni.

● Taukainas grila restes, kā arī ar taukiem piesūkušos tvaika nosūcēju metāliskos filtrus iemērc sodas šķīdumā vismaz uz divām stundām, pēc tam noberz ar švammīti un noskalo.

foto: Shutterstock

● Lai iztīrītu pieķepušu cepeškrāsni, tajā ielej tik daudz sodas šķīduma, lai netek laukā. Pieķepušajā cepamplātī arī ielej sodas šķīdumu un ieliec krāsnī. Durtiņas aiztaisi ciet, cepeškrāsni sakarsē līdz 150 grādiem un atstāj uz 15 minūtēm. Pēc tam krāsni izslēdz un atstāj līdz nākamajam rītam. Tad izberz, izmazgā un izskalo ar tīru ūdeni.

● Tīri piesērējušus termosus, porcelāna vāzes un piena traukus. Šķīdumu ielej iekšā un atstāj uz stundu, pēc tam rūpīgi izskalo. Stikla pudelēs sodas šķīdumu atstāj uz 10–15 minūtēm, citādi ķīmiskas reakcijas rezultātā stikls kļūs nespodrs.

● Izmanto sodu dārza darbarīku un puķu podu tīrīšanai. Ja dārzs tiek laistīts ar kaļķainu ūdeni, gan uz darbarīkiem, kas trāpās ceļā, gan puķu podiem paliek balti nosēdumi. Tos vari notīrīt ar pašas gatavotu līdzekli: samaisi 50 g sodas ar ēdamkaroti citronskābes un tējkaroti kartupeļu cietes. Uzkaisi uz tīrāmās virsmas un viegli samitrini vai arī uzklāj ar mitru švammīti tā, lai maisījums sāk putot. Ļauj kādu brīdi iedarboties un tad notīri.