foto: Shutterstock
Kā tikt pie izcilas gurķu ražas? Liela kļūda - laistīt ar ledainu ūdeni no šļūtenes
Ja augot gurķis nedabū pienācīgu mitrumu, dārzeņa vidū veidojas tukšums; marinējot tukšie gurķi kļūst mīksti.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 14. jūlijs, 05:31

Kā tikt pie izcilas gurķu ražas? Liela kļūda - laistīt ar ledainu ūdeni no šļūtenes

"100 Labi Padomi"

Uzzini, kā rīkoties, lai gurķi ražotu un ražotu.

● Lai veicinātu gurķu ražu, seko līdzi laika prognozei! Vēsā laikā labāk tos pārklāj ar agrotīklu, karstā – bieži laisti, turklāt ūdenim pievieno papildmēslojumu (jānodrošina vienmērīgs slāpekļa un pietiekams kālija daudzums – lūdzu, stingri ievēro uz mēslojuma iepakojuma norādītās devas!).

● Siltumā un aktīvajā ražošanas laikā gurķiem ir nepieciešams ūdens un pareiza laistīšanas taktika. Ja augot gurķis nedabū pienācīgu mitrumu, gurķa vidū veidojas tukšums; marinējot tukšie augļi kļūst mīksti.

foto: Shutterstock

Kā laistīt? Rīta pusē, bet, ja laiks ir ļoti karsts, dienas vidū gurķiem patiks viegla duša. Tomēr ūdenim ir jābūt siltam, nevis aukstam no ūdensvada, tāpēc nelaisti ar šļūteni, bet gan ar lejkannu, kurā ir nostāvējies un sasilis ūdens. Un vēl – ja laisti vakarpusē, ierēķini laiku, lai lapas varētu pietiekami ātri nožūt, citādi veidosies puve.

foto: Shutterstock

● Neļauj pāraugt! Pirmos gurķīšus labāk novāc mazākus, lai tie neatņemtu spēkus augam, kas vēl aug pats un veido aizmetņus. Atceries, ka siltā laikā gurķi aug ļoti ātri, īpaši, ja ne tikai dienas, bet arī naktis ir ļoti siltas – tad vagas jāpārskata gan no rīta, gan vakarā. Ja ļausi, lai gurķi apveļas kā sivēni, kaitēsi kā sev (jo kuram gan vajag lielus gurķus?!), gan auga ražībai, jo tas vairāk spēkus veltīs sēklu briedināšanai nekā jaunajai gurķēnu paaudzei. 

● Gurķim ir sekla sakņu sistēma, tāpēc nikna nezāļu plēšana tās traumē; labāk lielās nezāles nogriez nevis rauj. Vēl labāk – mulčē augsni apkārt gurķim, lai nav jācīnās ar nezālēm.