foto: Pexels.com
Zaļi kartupeļu čipsi – vai tādus var ēst?
Teorētiski pastāv arī iespēja, ka zaļā krāsa radusies no kādas dabīgās krāsvielas, piemēram, spinātiem, kas, iespējams, ir bijuši blakus ražošanas procesā.
Garšīgi
2021. gada 9. jūlijs, 05:35

Zaļi kartupeļu čipsi – vai tādus var ēst?

LTV "Pārtikas revidents"

Vairums no mums atceras jau kopš bērnības, ka kartupeļus, kuru miziņa vai pat tā daļa kļuvusi zaļa, ēst nedrīkst, jo tas ir bīstami veselībai. Kāda Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma “Pārtikas revidents” skatītāja saskārusies ar situāciju, ka zaļš ir nevis svaigais kartupelis, bet gan kartupeļu čipsi. Vai arī šāds zaļš, rūpnieciski apstrādāts kartupelis, ir bīstams mūsu veselībai?

Agroresursu un ekonomikas institūta Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas vadītāja, vadošā pētniece Ilze Skrabule skaidro, ka kartupeļu auga zaļajās daļās jeb lapās un stublājos ir sastopamas tādas indīgas vielas kā glikoalkoloīdi, no kuriem pazīstamākās ir solanīns un hakonīns.

“Arī tad, ja mēs kartupeļus turam gaismā, tad tie arī kļūst zaļgani. Tā, protams, ir zaļā krāsviela hlorofils, kas pats par sevi nav indīgs, bet uzreiz iedegas kā tāds zaļais brīdinājums. Produkts nav piemērots pārtikai, jo reizē ar hlorofilu veidojas šīs indīgās vielas solanīns un hakonīns, kuras var izraisīt dažādus traucējumus cilvēkam, piemēram, zarnu darbības traucējumus, locītavu bojājumus, arī ādas un acu dažādus bojājumus, kā arī pat elpošanas traucējumus,” stāsta pētniece.

Runājot par dažādiem kartupeļu produktiem, piemēram, čipsiem, Ilze Skrabule stāsta: “Pārstrādājot indīgās vielas, piemēram, vārot, ir lasīts, ka tās varētu izskaloties ūdenī, bet tomēr šī lieta nav droša, un tās var saglabāties arī pārstrādātos produktos. Tā kā, ja kartupeļiem ir zaļa krāsa, tas ir kā brīdinājums pārtikā tos nelietot”.

Teorētiski pastāv arī iespēja, ka zaļā krāsa radusies no kādas dabīgās krāsvielas, piemēram, spinātiem, kas, iespējams, ir bijuši blakus ražošanas procesā, tomēr, ja ir bažas par produkta drošumu, ir divas iespējas – sazināties ar pašiem ražotājiem, izklāstot situāciju, un arī ziņot Pārtikas un veterinārajam dienestam, kas veiks informācijas pārbaudi.

"Pārtikas revidents" ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam, produktu grupai vai produkta sastāvdaļai. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 20.40.

Tēmas