Kas laistīs istabas puķes, kamēr esi atvaļinājumā?
foto: unsplash.com
Noderīgi ikdienā
2021. gada 12. jūlijā, 06:39

Kas laistīs istabas puķes, kamēr esi atvaļinājumā?

"100 Labi Padomi"

Ko darīt, lai, atgriežoties no ilgākas prombūtnes, mājās palikušie augi sagaidītu tikpat zaļojoši kā uz atvadām?

Šurpu turpu. Lieliski, ja ir kam uzticēt mājas atslēgas un palūgt pieskatīt istabas augus. Tas var būt kāds uzticams kaimiņš, kolēģis vai draugs. Ja tādas iespējas nav vai nevēlies, ka pa tavu māju šiverējas kāds cits, vari mēģināt savus zaļos augus aizvest ciemoties pie sev uzticama cilvēka.

Iemērc bļodā. Vienkāršs, taču riskants risinājums ir iegremdēt puķupodu bļodā ar ūdeni. Risks pastāv tāpēc, ka ūdeni mīlošie augi var izdzert bļodu sausu pirms laika, kamēr sausumu mīlošie augi par šādu rīcību var apvainoties.

Savienotie trauki. Drošs risinājums ir savienot puķupodu ar trauku, kurā ir ūdens. Uz kāda paaugstinājuma novieto trauku ar ūdeni, apakšā paliec puķupodus. No trauka līdz puķupodiem novelc biezus vilnas diegus, kokvilnas auklu vai auduma sloksnes, pa kurām ūdens pamazām pārvietosies no trauka uz puķupodiem, un tādējādi katrs augs saņems nepieciešamo mitrumu.

Ūdens pudele. Dārzkopības veikalos iespējams iegādāties speciālas piltuves, kurās iepilda ūdeni, lai tās augsnē uzturētu vienmērīgu mitrumu. Taču, ja nedaudz pārzini fiziku, vari mierīgi šādu laistīšanas sistēmu pagatavot pati. Lai to izdarītu, tev vajadzēs tukšu plastmasas pudeli ar korķi. Korķī izurb caurumu (vai ņem palīgā sakarsētu lāpāmadatu), pudelē iepildi ūdeni un to augšpēdus iestutē puķupodā. Šādi ūdens vienmērīgi mitrinās augu.

Līdzīgi var rīkoties ar tukšu vīna pudeli. Tai arī korķī ar urbi vai naglu izurb caurumu, iepildi ūdeni un augšpēdus iestutē puķupodā. Ņem vērā, ka šī metode noteikti ir jāizmēģina, pirms dodies prom. Iespējams, caurums būs pārāk mazs un ūdens plūdīs pārāk lēni vai pretēji – caurums būs pārāk liels un šādi augu pārlaistīs.