Ideāli sautējumam - jaunie burkāni un zirnīši
Kamēr zirnīši un burkāni ir jauni, tie lieliski garšo gan svaigi, gan sautējumā.
Kas jāzina par zirnīšiem?
● Svaigos zirnīšus vislabāk apēst vai pagatavot uzreiz pēc novākšanas, jo tad tie vislabāk garšo un tajos ir visvairāk vērtīgo vielu, kas uzglabāšanas laikā zūd.
● Lai iegūtu 300 gramu izlobītu zirņu, vajag aptuveni kilogramu pākšu.
● Ēšanai labāk novākt vai pirkt mazākas pākstis, jo lielās vairs nav tik saldas un ir šķiedrainākas.
● Lai zaļie zirnīši vārīšanās laikā nezaudētu košo krāsu, vēlams iemest ūdenī cukura graudu. Tas rada arī patīkamāku garšu.
Recepte: konservēti zaļie zirnīši
Zaļos zirnīšus sterilizē divas reizes, citādi tie var sākt bojāties. Pauzei starp abām sterilizēšanas reizēm nevajadzētu būt ilgākai par diennakti.
izlobīti zaļie zirnīši
Pārliešanai:
1 l ūdens
30 g sāls
20 g cukura
1. Zirnīšus pāris minūšu blanšē verdošā ūdenī, pēc tam strauji atdzesē ledainā ūdenī un ber burkās.
2. Pārlej ar karstu uzlējumu.
3. Burkām uzliec vāciņus, sterilizē 30 minūtes (puslitra burkas).
4. Nogaidi vismaz 12 stundas un sterilizē vēlreiz.
5. Aizvāko un uz brīdi apgriez uz vāciņa.
Kur izmantot jaunos burkānus
● Lai no burkāniem pagatavotu biezeni, tos vispirms izvāri mīkstus.
● Biezenis der arī veselības kokteilim – sakul ar jogurtu bez piedevām, pielej nedaudz citrona sulas un pievieno garšvielas, piemēram, smalki sarīvētu svaigu ingveru.
● Jaunie burkāni jo īpaši ir piemēroti sautējuma gatavošanai. Šķēlītēs sagrieztus burkānus ieber katlā un kādas piecas minūtes sautē nelielā buljona daudzumā, pieber šķipsniņu cukura.
● Burkāni ir iecienīts konservēšanas produkts – gan vieni paši sālsūdenī, gan etiķa marinādē kopā ar citiem dārzeņiem, gan arī eļļā konservētos salātos.
● Burkānus vari nelielās porcijās sasaldēt (pirms tam ieteicams tos blanšēt) un uzglabāt saldētavā. Ja burkānus sasaldēsi kopā ar zaļajiem zirnīšiem vai citiem dārzeņiem, uzreiz varēsi pievienot zupai vai dārzeņu sautējumam.
Recepte: burkānu un zirnīšu sautējums ar zaļumiem
Piparmētras un sīpoli piešķir sautējumam svaigu un mazliet pikantu garšu, bet klasiskajā variantā var iztikt bez tiem.
4 personām
30 minūtes
300 g izlobītu zaļo zirnīšu
10 vidēju jauno burkānu
4 šalotes sīpoliņi
3 ēdk. saldā krējuma
3 ēdk. eļļas
2 ēdk. sakapātu diļļu
1 ēdk. sakapātu piparmētru
1 ēdk. sviesta
sāls, malti pipari
1. Nomizotus burkānus sagriez ripiņās, sīpolus sakapā.
2. Katlā sakarsē eļļu un sviestu. Ieber burkānus un uz mērenas uguns apsautē.
3. Pievieno sīpolus, sāli un piparus un turpini sautēt vēl 10–15 minūtes.
4. Pievieno zirnīšus un 2 ēdk. ūdens un sautē vēl 5 minūtes.
5. Pievieno dilles, piparmētras un krējumu un uzvāri.