foto: Shutterstock
Tik vienkāršās, bet dažādās lāpstas. Kādu izvēlēties?
Mazdārziņa dārzkopim amatierim varētu pietikt ar divu veida lāpstām.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 1. jūnijs, 19:01

Tik vienkāršās, bet dažādās lāpstas. Kādu izvēlēties?

Kārlis Seržants

"100 Labi Padomi"

Mēdz teikt – vienkāršs kā lāpsta. Tomēr tik vienkārši vis nav. Pareizā lāpsta konkrētajam darbam radošo procesu atvieglos, savukārt nepiemērota liks uz zemes darbiem raudzīties bez entuziasma.

Kaut arī speciālisti uzskata, ka tādas īsti universālas lāpstas vispār nav un katram darbam nepieciešams savs instruments, mazdārziņa dārzkopim amatierim varētu pietikt ar divu veida lāpstām.

Duramā vai durkļa lāpsta. Šī lāpsta ir domāta velēnu uzrakšanai vai dobju pārrakšanai rudenī, kā arī lielāku augu pārstādīšanas darbiem – vārdu sakot, visur, kur ir iespēja sastapties ar sakņu pretestību. Parasti šīs lāpstas ir ar uzasinātu trīsstūrveida asmeni, savukārt lāpstas kāts attiecībā pret asmeni ir izvietots leņķī, kas atvieglina zemes izcelšanu. Ir arī šāda tipa lāpstas ar taisnu asmeni, taču intensīvai rakšanai labākas būs trīsstūrveida lāpstas.

Parastā dārza lāpsta. Tai raksturīgs mazāks kāta leņķis attiecībā pret asmeni un taisns vai nedaudz ieliekts asmens. Noder dobju veidošanai, melnzemes pārlāpstošanai un komposta kaudzes pārcilāšanai.

Beramo materiālu lāpsta. Šādu lāpstu vajadzēs, ja plāno pārvietot granti, šķembas, oļus vai ogles.   Asmens tai būs platāks, ar uz augšu uzliektām sānu malām; tās neļaus kustības laikā materiālam no lāpstas nobirt. Ar šo lāpstu ir visai ērti arī apmaisīt betona javu, ja darāmi kādi maza apjoma darbi. Lielākam apjomam, protams, būs vajadzīgs betona maisītājs.

Nepērc lētāko!

Izvēloties jebkuru lāpstu, izvēlēto instrumentu vajadzētu kārtīgi izmēģināt, imitējot plānotās kustības. Atkarībā no izmantotā materiāla lāpstas pēc smaguma mēdz visai jūtami atšķirties, bet rokturiem var būt arī dažādi satvēriena vietas veidi, tāpēc pārliecinies, ka instruments ir ērts.

Kāda materiāla lāpstu izvēlēties? Sen pagājis laiks, kad bija pieejamas tikai viena veida lāpstas ar koka kātu un tērauda asmeni, turklāt asmens parasti pārdzīvoja ne vienu vien desmitu kātu. Arī tagad tādas joprojām ir nopērkamas, tomēr tajā virzienienā skatīties neieteiktu.

Lāpstas ar metāla vai alumīnija kātu būtu ieteicamākas, tomēr pirms pirkšanas vajadzētu pārliecināties, cik kvalitatīvi ir piestiprināts asmens – cik lielas kniedes ir izmantotas un cik daudz to ir. Vājš kniedējums var neizturēt jau pēc dažām rakšanas reizēm. Gan tērauda, gan alumīnija kāti būs visai izturīgi, taču alumīnijam papildu bonuss būs izturība pret rūsu, Tiesa, arī cena būs nedaudz augstāka.

Kāts no oglekļa šķiedras neapšaubāmi būs visvieglākais, taču te daudz kas atkarīgs no tā kvalitātes, turklāt, nopērkot lētu šāda veida izstrādājumu, var nākties vilties izturības ziņā.

Ir nopērkamas arī lāpstas ar kātiem, kuriem var regulēt garumu. Protams, ir vilinoši iegādāties vienu lāpstu visiem ģimenes locekļiem, taču jāapzinās, ka jebkurš tāda veida savienojums instrumenta izturību nedaudz samazina.

Asmeņi lāpstām pārsvarā tiek izgatavoti no diviem materiāliem – tērauda vai titāna. Titāns būs dārgāks, taču faktiski nenokaujams. Ja vēl lāpstu pēc darba regulāri notīrīsi un šad tad arī uzasināsi, tā kalpos ilgi un labi. Ja budžets atļauj, ieteiktu skatīties uz Fiskars dārza darbu instrumentiem, jo piedāvātais sortiments ir gana plašs un kvalitatīvs. Savukārt, ja gribas ko lētāku, es tomēr ieteiktu vispirms kārtīgi izpētīt jau pieminētā ražotāja stendu un tikai pēc tam meklēt ko līdzīgu (asmeņu un lāpstas kātu formās) budžeta galā.

Starp citu! Ja ir kāds personīgi pazīstams kapracis, viņa konsultācija varētu būt ļoti vērtīga.