foto: Shutterstock
Obrētas - ziedošais augu paklājs. Vai šīs puķes ir viegli audzēt?
Noderīgi ikdienā
2021. gada 29. maijs, 14:13

Obrētas - ziedošais augu paklājs. Vai šīs puķes ir viegli audzēt?

"100 Labi Padomi"

Obrēta ir mūžzaļš, ložņājošs, daudzgadīgs, zems sedzējaugs. Tas krāšņi zied no maija līdz jūnija vidum ar maziem rozā, violetiem, sārtiem vai zilganiem ziediem. Rudens pusē mēdz uzziedēt arī atkārtoti.

Obrētu ir ļoti grūti izaudzēt no sēklām, tāpēc labāk uzreiz pirkt stādiņu. 

Stādīšana, kopšana

Tiklīdz pavasara sals atkāpjas, obrētas var stādīt dobēs, podos vai balkonkastēs. Augam patīk spilgta saule, nevis ēna.

Ja stāds ir podiņā, to pirms stādīšanas iemērc ūdenī. Kad augsne ir uzņēmusi valgmi, uzmanīgi izņem no podiņa (lai netraumētu saknes) un stādi iepriekš sagatavotā, ar neitrālu kūdru un satrūdējušu kompostu ielabotā augsnē. Pēc iestādīšanas nedaudz piespied augsni un uzber tai aptuveni 2 cm sausas smiltis, tikai pēc tam aplaisti. Turpmāk obrētu regulāri laisti, līdz tā ir labi ieaugusi; tad laistīšanu samazini. Pieaugušām obrētām nepatīk slapja augsne, tāpēc laisti tikai tad, kad dobes virskārta ir kārtīgi izkaltusi.

Ja stādot zeme bija ielabota, mēslojumu dod trīs reizes vasarā, bet nabadzīgā augsnē augošu mēslo divreiz biežāk. Kūtsmēslus neizmanto, tie obrētām nepatīk. 

Lai pārstādītu, izroc obrētu kopā ar lieku zemes gabalu, jo šīs bagātīgi ziedošās puķes necieš dalīšanu un sakņu traumēšanu.

Nepieciešama apgriešana

Lai obrētas bagātīgi ziedētu, iespējams, pat divas reizes gadā, un veidotu skaistu zaļu lapotni, regulāri augus apgriez un veido. Pirmoreiz dari to pavasarī – nogriez pa ziemu apkaltušos, aplūzušos zariņus. Otrreiz apgriez pēc ziedēšanas – jūnija beigās. Tieši pamatīgi apgrieztas borētas – līdz pat augsnes virskārtai – saņemas un augusta beigās, septembrī uzzied atkārtoti.

Lai arī šie augi nav cimperlīgi un slimīgi, dažkārt tos skar miltrasa, bet pārlieku mitrā laikā var attīstīties sakņu puve. Pret miltrasu var cīnīties, izmantojot tautas līdzekļus vai sēru saturošus preparātus.  

Tuvojoties aukstam laikam, ap obrētu pudurīšiem augsni noklāj ar mulču vai kūdru un pašus augus pārsedz ar egļu zariem. Ja, atnākot pavasarim, šķiet, ka obrēta ir nosalusi, jo tās virszemes daļa ir zaudējusi savu zaļo skaistumu, nesteidzies to izraut no dobes – var būt, ka sakne tomēr ir dzīva un augs turpinās augt un ziedēt.