foto: Shutterstock
Krāšņie pavasara cīrulīši - viegli kopjamas puķes, kas nemaz nav kaprīzas
Noderīgi ikdienā
2021. gada 17. maijs, 20:18

Krāšņie pavasara cīrulīši - viegli kopjamas puķes, kas nemaz nav kaprīzas

"100 Labi Padomi"

Šīs ir vienas no krāšņākajām pavasara puķītēm, kas ir viegli kopjamas un nemaz nav kaprīzas. Tās ir sala izturīgas, maz cieš no slimībām un kaitēkļiem.

Cīrulīšu ģintī ir apmēram 320 sugu, lielākā daļa no tām ir sastopamas Himalajos un Ķīnas centrālajos un rietumu rajonos.

Cīrulīši pamostas, sajūtot pirmos siltos pavasara saules starus, un atkarībā no sugas zied aprīļa līdz vasaras beigām.

foto: Shutterstock

Zināmākās cīrulīša sugas

● Kašmira cīrulīši (Corydalis cashmeriana). Brīvā dabā aug Himalaju kalnu pakājēs. Šai sugai ir aptuveni 20 cm gari  ziedkāti un zilgani ziedi. Selekcionētā hibrīdā šķirne ‘Kingfisher’ visu vasaru zied ar koši ziliem ziediem. Stādi to nedaudz noēnotā, bet gaišā vietā auglīgā, irdenā augsnē ar labu ūdens caurlaidību.

● Kaukāza cīrulīši (Corydalis caucasica) sastopami Kaukāzā. Ziedi no bāli rozā līdz pat piesātināti violetai nokrāsai. Ziedēt sāk aprīļa beigās, zied visu maiju. Pēc ziedēšanas auga virszemes daļas atmirst. Šiem cīrulīšiem patiks augt zem lapu kokiem, nelielā noēnojumā, ar organiskajām vielām (vislabāk – ar pērnajām lapām) bagātinātā, irdenā augsnē.

● Māršala cīrulīši (Corydalis marschalliana). Dabā sastopami gan Eiropas lapu koku mežos, gan Kaukāza reģionā. Zied maijā uz aptuveni 30 cm gariem ziedkātiem ar baltiem, krēmkrāsas un dažādu toņu dzelteniem ziediem. Augšanai nepieciešama saulaina vieta, bet nestādi tos tiešos pusdienlaika saules staros. Pirms stādīšanas augsnei jābūt labi uzrušinātai un bagātinātai ar satrūdējušu lapu kompostu.

foto: Shutterstock

Zināšanai!

Latvijā plaša cīrulīšu kolekcija apskatāma ziedu kolekcionāra Jāņa Rukšāna dārzā.

Tēmas