foto: Sergejs Čičagovs/Rīgas Zoo
Latvijā uzaugušie grifi iedzīvojas savvaļā
Rīgas melno grifu mātīte Bojana 2018. gadā īsi pirms pirmā tālā lidojuma – ar lidmašīnu uz Bulgāriju.
Viena Vide Visiem
2021. gada 26. aprīlis, 06:53

Latvijā uzaugušie grifi iedzīvojas savvaļā

Kas Jauns Avīze

Nacionālajā zooloģiskajā dārzā uzaugušās melno grifu mātītes veiksmīgi iekļāvušās savvaļas dzīvē un klejo pa Bulgāriju un Turciju.

2018. gadā zoodārza filiālē "Cīruļi" Kalvenē izdevās izaudzēt melno grifu mātīti Rīgu, kas kopā ar galvaspilsētā izaugušo Bojanu devās uz Bulgāriju, lai projektā "Zaļie Balkāni" sāktu dzīvi savvaļā.

Reintrodukcija – sugas atjaunošana dabā – bijusi sekmīga, abas jaunās mātītes ir iedzīvojušās savvaļā. Rīga šajā laikā kopā ar citiem grifiem klejojusi no Grieķijas līdz Austrijai un Šveicei, nesen atgriezusies izlaišanas apgabalā Bulgārijā. Bojana izvēlējusies Turcijas virzienu un klejo pa šo valsti.

Dzimumbriedumu melnie grifi sasniedz četru līdz piecu gadu vecumā, tāpēc gan Rīgai, gan Bojanai vēl ir laiks izbaudīt "zaļo jaunību". Abām mātītēm izdevies iekļauties savvaļas putnu dzīvē, kas panākts, pateicoties tam, ka mazuļu audzināšana bija atstāta vecāku ziņā, kas vislabāk prot sagatavot putnus dzīvei. Liela nozīme ir arī piemērotiem apstākļiem.

Lai sekmīgi varētu vairot retos plēsīgos putnus, zoodārza filiālē "Cīruļi" ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu uzbūvēts plēsīgo putnu komplekss.

Pērn tajā ieradās jaunu bārdaino grifu pāris, radot izaicinājumu panākt šīs sugas sekmīgu vairošanos Latvijā nebrīvē. "Cīruļos" mīt Pasaules Sarkanajā grāmatā iekļautie melnie grifi un bārdainie grifi un Latvijas īpaši aizsargājamo sugu sarakstos ierakstītie klinšu ērgļi, jūras ērgļi un ūpji.

Zooloģiskais dārzs piedalās abu sugu grifu un jūras ērgļu vairošanas Eiropas programmās. Pašlaik plēsīgo putnu kompleksā pilnā sparā rit aktīva perēšana. Ligzdās olas silda melnie grifi, klinšu ērgļi, jūras ērgļi un ūpji.

Raksts tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.