foto: Shutterstock
Saeimā lems, kā mazināt plastmasas patēriņu
Mūsdienu makšķerauklas nesapūst, un šis akmeņtārtiņš mēģina izdzīvot ar sapītām kājām.
Viena Vide Visiem
2021. gada 24. aprīlis, 07:13

Saeimā lems, kā mazināt plastmasas patēriņu

Kas Jauns Avīze

Saeima nodevusi izskatīšanai komisijās Plastmasu saturošu izstrādājumu likumprojektu.

Līdz ar šo likumu tiks pārņemtas Eiropas Savienības direktīvas prasības par vienreizlietojamo plastmasu saturošu izstrādājumu patēriņa daudzuma samazināšanu, plastmasas saturošo atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pilnveidi un vides piegružošanas mazināšanu ar šiem atkritumiem.

Piemēram, tirgū nedrīkstēs laist plastmasas vates kociņus, galda piederumus, šķīvjus, salmiņus, dzērienu maisāmkociņus, balonu kociņus, no putu polistirola izgatavotu dzērienu un pārtikas iepakojumu, tostarp ātrajām uzkodām, dzērienu korķīšus un vāciņus.

Paredzēts noteikt, ka no 2025. gada dzērienu iepakojumam, kura galvenā sastāvdaļa ir polietilēntereftalāts, jāsatur vismaz 25% pārstrādātas plastmasas, bet no 2030. gada vismaz 30 procentu. Līdzīgas prasības ir noteiktas arī plastmasu saturošiem zvejas rīkiem.

Likumprojekts paredz arī izņēmumus, piemēram, iepakojumam žāvētai pārtikai vai pārtikai, ko pārdod aukstu un kam vajadzīga turpmāka sagatavošana.

Īstenojot jaunās prasības, plastmasas atkritumu apjoms Latvijā samazināsies par aptuveni 40 tonnām gadā, aizstājot to ar ilgtspējīgākiem risinājumiem. Paredzēts, ka pēc grozījumu pieņemšanas Saeimā tie stāsies spēkā 2021. gada 3. jūlijā.

Viena no graujošākajām globālajām vides problēmām ir jūras piesārņojums ar plastmasu – 70% no tā veido vienreizlietojamie plastmasas priekšmeti un zvejas rīki. Šā iemesla dēļ katru gadu bojā aiziet ap 100 000 jūras dzīvnieku, tostarp vaļi, delfīni, roņi, bruņrupuči.

Uz lielveikalu ar savu taru

Līdz šim nedaudzie beziepakojuma veikali Latvijā ir bijuši drīzāk entuziastu ierosme, nevis bizness. Tagad arī no lielajiem tirgotājiem “Rimi” pirmais Baltijā spēris soli šajā virzienā, ieviešot veikalos “Alfā” un “Spicē” savus “Zero Waste” stendus, kur pircēji var izvēlēties saimniecības un higiēnas produktus, izmantojot savu līdzi paņemto iepakojumu. Tajos var iegādāties šampūnus, ziepes, zobu pastas un birstes, dezodorantus, tualetes papīru, trauku mazgāšanas līdzekļus, higiēnas preces.

Raksts tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.