Noderīgi ikdienā
2021. gada 22. aprīlis, 06:39

Mikrobi mājās. Kur tie visvairāk slēpjas?

"100 Labi Padomi"

Zinot, kuras ir tās vietas, kur visvairāk mīt nelabie mikrobi, to tīrīšanai var pievērst īpašu uzmanību.

Virtuve mikrobu ziņā ir visnetīrākā vieta mājā, un ar mikrobiem vispieblīvētākais priekšmets – švammīte, ar ko mazgā traukus un izlietni un slauka virtuves virsmas. Tajā mīt līdz 54 miljardiem mikrobu vienā kubikcentimetrā.

Nākamie divi objekti, kur visvairāk mīt un vairojas mikrobi, ir virtuves izlietne un ledusskapis. Tur pulcējas līdz desmit miljoniem mikroorganismu vienā kvadrātcentimetrā.

foto: Shutterstock.com

Tad seko atkritumu spainis virtuvē un brilles (!) – 1000–10 000 mikrobu vienā kvadrātcentimetrā. Salīdzinājumam – uz tualetes poda malas un mobilā telefona ir 10–100 mikrobu kvadrātcentimetrā. Starp citu, tualetes poda mala un vāks ir daudz tīrāka vieta nekā dārzeņu uzglabāšanas nodalījums ledusskapī un ledusskapis vispār. Vienkārši ledusskapis kārtīgi tiek iztīrīts daudz retāk nekā tualetes pods, turklāt it kā zemā temperatūra ledusskapī nenogalina mikroorganismus. Daudzi pat turpina lēnām vairoties, piemēram, salmonellas un listērijas. Tāpēc ledusskapja tīrīšanai jāpievērš daudz lielāka uzmanība un jāraugās, lai tajā uz sienām nekrātos kondensāts.

Lai mājās tīrāka vide:

● vienu un to pašu virtuves švammīti nelieto ilgāk par nedēļu, pēc tam likvidē;

● trauku lupatu, vēlākais, pēc nedēļas nomaini pret citu. Veco atsevišķi no pārējās veļas izmazgā veļasmašīnā vismaz 60 grādu temperatūrā;

● vienu un to pašu trauku dvieli nelieto ilgāk par nedēļu, pēc tam izmazgā vismaz 60 grādos. Arī dvieļus vannasistabā nomaini vismaz ik pēc nedēļas;

● gultasveļu maina 2–3 reizes mēnesī;

● tvaiku nosūcēja, trauku mazgājamās mašīnas un veļasmašīnas filtrus izņem un iztīri vismaz reizi mēnesī;

● produktu sagriešanai virtuvē izmanto vismaz divus dēlīšus – vienu no tiem tikai gaļas griešanai;

● ja atkritumu tvertnē izmanto polietilēna maisus, ieteicams tajā vēl ieklāt papīru, kas uzsūc mitrumu.