Viena Vide Visiem
2021. gada 12. aprīlis, 05:28

Vai gaisa atsvaidzinātāji bojā ozonu?

"100 Labi Padomi"

Reklāmas sola, ka, pateicoties gaisa atsvaidzinātājam, mājoklis kā pēc burvju mājiena smaržos pēc ziedošas pļavas, okeāna brīzes vai tropu mežiem...

Ir dažādi gaisa atsvaidzinātāju veidi – aerosoli, difūzeri, ēteriskās eļļas un smaržīgie kociņi. Tualetēm paredzēti tualetes poda atsvaidzinātāji – gan maināmi bloki, gan uzpildāmi šķidrum konteineri un želejas. Taču vides eksperti brīdina, ka daži gaisa atsvaidzinātāji var būt bīstami cilvēka veselībai un planētas ekosistēmai.

foto: Shutterstock.com

Izrādās, ka mūsu mājās var atrasties vairāk nekā 100 dažādu bīstamu ķīmisko vielu – sadzīves ķīmijā, kosmētikā, elektronikā, grīdu un sienu krāsā, mēbelēs. Tas ir vēl viens iemesls, kāpēc telpas, kurās ilgstoši uzturas cilvēki, ir jāvēdina.

Gaisa atsvaidzinātāji, lai arī šķietami uzlabo aromātu telpā, piesārņo gaisu. Līdz ar smaržvielām telpās nokļūst desmitiem sintētisko ķīmisko savienojumu. Dažas gaisa atsvaidzinātāju sastāvdaļas var radīt paaugstinātu jutīgumu, palielināt alerģiju risku, kā arī palielināt iespēju saslimt ar aknu, elpceļu slimībām un pat vēzi.

Gaisa atsvaidzinātāji, kas nopērkami aerosola flakoniņos, ir īpaši kaitīgi videi, jo satur hlorfluorogļūdeņradi jeb CFC, kas mazina ozona slāni. Ozona slāņa noārdīšanās dēļ  cilvēkiem palielinās risks saslimt ar ādas vēzi, kataraktu, plaušu un augšējo elpošanas ceļu slimībām. Taču jāatzīmē, ka šo bīstamo vielu satur ne tikai gaisa atsvaidzinātāji, bet arī dezodoranti, matu lakas un viss cits, kas tiek pildīts izsmidzināmo aerosolu flakonos.

Dabai draudzīgāka alternatīva telpu gaisa atsvaidzināšanai ir dabiskā ēteriskā eļļa. Iepilini dažus pilienus speciālā lampiņā ar ūdeni, kuras apakšdaļā ievietota degoša svecīte, un telpa iegūs patīkamu aromātu! Tāpat gaisu var atsvaidzināt ar putekļu sūcēju, kas aprīkots ar ūdens filtru. Filtrācijas tvertnē ar ūdeni iepilinot pāris pilienu ēteriskās eļļas, gaiss būs ne tikai tīrs no putekļiem, bet arī jauki smaržos.