foto: FLPA/Robert Canis/Shutterstock/ Vida Press
Polija gatavojas atkal cirst Belovežas gāršā
Belovežas gāršā ir unikāla augu un dzīvnieku pasaule, tostarp tur mīt kontinenta lielākais zīdītājs sumbrs.
Viena Vide Visiem
2021. gada 28. marts, 06:59

Polija gatavojas atkal cirst Belovežas gāršā

Kas Jauns Avīze

Polija gatavojas atsākt meža izciršanu Belovežas gāršā, kas iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

2018. gadā šos darbus apturēja, jo Eiropas Savienības Tiesa secināja, ka Polijas valdība pārkāpusi bloka normas, izcērtot kokus, kas vecāki par 100 gadiem. Tiesa paziņoja, ka Polijai nekavējoties jāpārtrauc ciršana, vai arī tiks noteikti naudas sodi.

Varšava apgalvo, ka izciršana nepieciešama, lai novērstu astoņzobu mizgrauža radītos bojājumus, attīrītu takas un samazinātu meža ugunsgrēku risku. BBC vēsta, ka plānots palielināt koku izciršanu, un Polijas Klimata un vides ministrija jau apstiprinājusi jaunas kvotas.

Ministra vietnieks norāda, ka Eiropas Komisijai bijušas problēmas ar ierosinātajām kvotām vienā no Belovežas gāršas trīs mežsaimniecības apgabaliem. Pārējos apgabalos cirst nesākšot, kamēr nebeigsies putnu ligzdošanas sezona, nezāģēs tajās daļās, kas vecākas par simt gadiem.

Zinātnieki un ekologi uzskata izciršanu par nepamatotu, un aktīvisti apgalvo, ka tai ir komerciāli nolūki. Nevalstiskās organizācijas "Wild Poland Foundation" pārstāvis paudis, ka šāds lēmums ir “spļāviens sejā”: “Mēs centīsimies pārliecināt atbildīgās institūcijas apturēt izciršanu.” Cita organizācija "ClientEarth" norāda, ka plāni ir slikti sagatavoti un novedīs arī pie aizsargājamo koku izciršanas.

Raksts tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.